Internationella landsbygdskvinnors dag med länkkärlek

You are currently viewing Internationella landsbygdskvinnors dag med länkkärlek

I morse vaknade jag orimligt tidigt, klockan var ungefär 03.30. Jag skyller på katten och den yngste hunden som hade ett race på nedervåningen fast jag hade också ont i halsen. När de lugnat ner sig började katten skrika för att han ville ut så det var bara att pallra sig upp och släppa ut honom. När jag kom tillbaka till sängen så hade Nova lagt sig på min plats och hon är inte så liten och tog upp nedre halvan av sängen. Mina ben fick inte plats ordentligt och tyvärr inget täcke så vid kl 04 klev jag upp och började mina vanliga morgonbestyr. Först promenad med hundarna, sen fick de mat, jag duschade, gjorde frukost och åkte till jobbet kl 05.30.

Den tidiga bilfärden gjorde att jag lyssnade på radioprogrammet Vaken vilket inte är vanligt. Programledaren uppmärksammade oss på att idag är det Internationella landsbygdskvinnors dag, World Rural Womens Day. Dagen är tänkt för att uppmärksamma kvinnornas betydelse på landsbygden, speciellt i tredje världen. Dagen är främst till för att vi ska tänka på vad kvinnor gör inom jordbruket och för att producera mat men min tanke gick till olika kvinnor som lever och verkar på landsbygden där jag bor. Kanske inte direkt med jordbruk men på många andra sätt. Jag vill uppmärksamma några av de kvinnor som får lite länkkärlek av mig denna dag. Klicka på namnen där det går så kan du själv se vad de gör.

Jonna Jinton

Hon föddes i Göteborg men när hon var 21 år flyttade hon till en liten by i Ångermanlands med 10 innevånare. Hon är en bloggare som blivit en av Västernorrlands mest kända personer. Förutom att blogga är hon fantastisk fotograf, konstnär och tillsammans med sin man gör de smycken under märket Jonna Jinton Jewelery.

Hennes fotografier och filmer är helt magiska och var det som fångade mitt intresse. Jag hinner inte läsa så mycket i hennes blogg men ser hennes bilder på Instagram och är inne på bloggen ibland.

Linda Hörnfeldt

En annan beundransvärd kvinna som efter många år i Stockholm flyttat tillbaka hem till Örnsköldsvik och köpte sig ett hus på landet där hon nu bor och arbetar.

Hon är en sann entreprenör och influencer genom sin blogg La Linda och sociala medier och grundare av företaget Influencers of Sweden. Hon föreläser, skriver böcker och jobbar också som coach till andra som behöver hjälp med sina verksamheter.

Jag beundrar Linda en massa och ibland kan jag tack var henne få högtflygande drömmar om att själv försöka bli en influencer. Jag landar dock snabbt på jorden för tid och ork räcker inte till för att verkligen göra en sådan satsning.

Johanna Forsberg

Johanna är en svensk designer och formgivare och bor i en liten by norr om Örnsköldsvik.

Hennes material är främst metall som hon formar till skulpturer och inredningsdetaljer. Hennes lampa Heat i metallnät har blivit vida känd och en storsäljare.

Kreativiteten och entreprenadandan som Johanna har är fantastisk. Tänk att få jobba med att skapa vackra ting och dessutom kunna sälja det man gör!

Ann-Catrin Zackrisson

I en by tre mil utanför Örnsköldsvik som heter Bredbyn bor en fantastisk kvinna som jag genom mitt arbete kommit i kontakt med många gånger. Även hon är en entreprenör och som verkligen brinner för att utveckla landsbygden. Själv driver hon en underbar butik Tidlösa Ting med inredningsdetaljer, presenter, blommor och som har ett café med hembakat fika. Hon är också ansvarig för ICA’s butik i Bredbyn och hon dyker upp i många sammanhang där målet är att utveckla bygden hon bor i.

Ann-Catrins energi är helt makalös och jag förstår inte hur hon kan hålla alla bollar i luften samtidigt. Jag hoppas hon får skörda och se resultat av allt hon sår och arbetar för.

Clara Lindström

Claras blogg Underbara Clara har jag följt ett antal år men även här räcker inte riktigt tiden till för att hinna med att läsa allt hon skriver. Även Clara bor på landsbygden men lite längre bort från mig i Västerbotten. Hon är ännu en fantastisk entreprenör och är skribent, författare och stylist. Hon bjuder på fantastiska bilder från sitt hem men säljer även kläder under märket Miss Clarity och som man kan köpa på Provrummet.se.

Bygdsam

De senaste åren har vi genom mitt arbete varit lite inblandad i ett projekt som heter Bygdsam. Det är en verksamhet som jobbar för samverkan för att utveckla bygden. Vi har hjälpt till i deras verksamhet genom att ordna workshops i digital strategi och rest runt i byarna och träffat härliga människor. Många av dessa har varit kvinnor som gör stora insatser för sin egen och bygdens överlevnad.

Förutom dessa finns det många, många fler landsbygdskvinnor i vårt avlånga land och inte minst i resten av världen som gör fantastiska saker. Alla dessa skulle behöva få mer uppmärksamhet och uppskattning men vi får försöka hjälpas åt att prisa dem.

Ha en riktigt bra fortsättning på Internationella landsbygdskvinnors dag!

Leave a Reply