Små brandgula skålsvampar

Du visar för närvarande Små brandgula skålsvampar

Jag brukar ofta använda relativt nytagna foton till Gems Weekly Photochallenge. Jag vet att det inte spelar någon roll men det har bara blivit så. Denna gång frångår jag det och visar bilder till veckans tema som är Små från en vandring jag gjorde i höstas.

Jag och Nova gick en lång tur på Rutberget på höstkanten. Mest för att jag ville hitta några geocachar som är svåra, eller omöjliga, att ta på vintern. Vi travade rakt ut i terrängen och tog bl.a. en geocach som är placerad i en grotta. Det var en förfärligt blåsig dag så Nova sökte skydd i grottan medans jag loggade cachen som var gömd i dödskallen.

Nova, Vit herdehund, i grottan på Rutberget på geocaching med matte.

För att komma upp på Rutberget gick jag och Nova upp för en rätt ny, brant skogsbilväg. På själva vägen såg jag dessa små växter som lyste knalloranga i gruset. De var söta och speciella, jag har aldrig sett sådana förut. Tack vare Anki och hennes bidrag hos Gems Weekly Photochallenge fick jag en ledtråd och har nu äntligen lyckats lista ut vad det var. Det är en svamp som heter Mönjeskål, Aleuria aurantia. De kallas också Brandgul skålsvamp och är visst ätliga. Det är fantastisk allt som jag lär mig genom att läsa andras bloggar!

Mönjeskål, Aleuria aurantia. av Helen Thalen

Jag fotade svamparna på väg tillbaka till bilen och Nova sprang i förväg nerför den branta vägen. Till slut var hon tvungen att komma tillbaka och kolla vad jag gjorde med kameran nästan nere i gruset.

På Rutberget är det en platå med ett par rejäla myrar. Området är mest besökt under vintern då det är fina skidspår här. Det är förbjudet att köra skoter i området och det brukar vara rikligt med snö så det är en fantastisk plats för hugade skidåkare. På sommaren är det lite besvärligt att vandra här om man inte har bra stövlar eller kängor. Så här såg det ut när vi gick över en av de mindre myrarna.

Här kommer en bild från samma plats när jag var där och åkte skidor en mulen dag i februari.

Detta inlägg har 18 kommentarer

  1. Helen

   Tack! De där små svamparna lyser verkligen där de står i gruset på vägen.

 1. BP

  Vilka vackra minisvampar i en av mina favofärger orange. Anki har lagt upp snarlika turkosa svampar till temat. Kan lugnt säga att jag inte kan någonting om svapar, men precis som du säger har jag lärt mig massor av Anki som är en av Sveriges främsta svampexperter. Visst är Blogglandia fantastisk:-)

  Fantastiska bilder förresten, inte bara av svamparna:-)

  1. Helen

   Tack! Det var Ankis turkosa svampar som gav mig en ledtråd till vad de orange som jag fotat var för något. Det är verkligen roligt med Blogglandia 🙂

 2. Paula

  Vilket mysigt ställe! Här kör dom snöskotrar mitt i byn och överallt. Men, det ordnas med mycket fina spår runt orten, vår skoterklubb är duktig på det. Och jag och vovven tycker det är ett bekvämt sätt att ta sig ut i naturen även vintertid. Men det är viktigt att inte skoteråkare får hålla till var som helst. Visst är de små svamparna söta! Tack för ett mysigt inlägg till veckans tema. Geocachar har jag aldrig testat, mest för att jag inte så ofta är på resande fot så jag skulle nog snabbt ha slut på cashar att hitta i närheten. Annars är det en kul grej! Trevlig helg!

  1. Helen

   Tack och jag håller med dig. Det är perfekt med skoterspår när man vill ut och gå i naturen även på vintern.

 3. Anki

  Härligt att jag kunde inspirera … och att du lärt dig en ny svamp. Tack för länken 🙂 De är som smycken och lyser så vackert! Tro nu inte på BP, för jag är inte alls en sådan expert som hon skriver, men en glad amatör 🙂
  Underbara bilder från Rutberget och myren – både sommar och vinter, men skulle jag själv välja årstid för ett besök, så blir det under barmarkstid! 🙂

  1. Helen

   Tack själv och jag tycker inte du ska vara blygsam. Jag tror allt på vad BP skriver :-).

 4. Lillian

  Tenk så unik naturen er med alle sine bitte små vekster

  1. Helen

   Naturen är verkligen fantastisk!

 5. Du och Nova skämmer bort oss med vackra naturbilder! Vilken skön motion ni får när ni vandrar runt. De små orangefärgade svamparna ser riktigt läckra ut, de lyser upp så fint!
  Trevlig helg!

  1. Helen

   Jag är ute rätt mycket i naturen bara för att jag älskar det och är tacksam att jag har en glad hund som hemskt gärna följer med mig. Geocachingen gör också att jag besöker olika platser för att hitta cachar jag inte loggat förut. En perfekt hobby för mig och Nova 🙂

 6. Ditte

  Vilka fina små svampar. Bra att jag blev påmind om vad de heter. Har också sett dem på Ankis blogg men givetvis glömt bort namnet, mne nu kanske jag minns när jag blivit påmind ännu en gång.
  Jättefina bilder från din trakt och jag gläder mig redan nu till ett besök här i sommar.
  Nova är så fin och hon verkar gärna låta sig fotograferas.

  1. Helen

   Svamparna lyste verkligen upp i gruset på vägen och jag är glad att jag kom på vad det var, tack vare Anki.

 7. "LillaSyster"

  Ett perfekt svampfynd till veckans tema. Visst är det lärorikt att besöka bloggar och Anki kan mycket både om svamp och annat stort och smått i vår natur – en härlig bloggkompis. Fina bilder från dig och tänk vad landskapet skiljer sig beroende på årstid. Trevlig helg!

 8. Vilt og vakkert

  Heisann, så utrolig vakre sammen, det rene abstrakte relief! Ha en fin kveld ;:OD)

 9. byblixtra

  De var fina, de små skålsvamparna som var helt nya för mig. 🙂
  Så vackert det är på Rutberget oavsett årstid.

 10. KajsaLisa

  Häftig miljö du skildrar, fina bilder skulle kunna tänka mig att besöka det på sommaren. Svampen skulle vara kul att testa det är ju ingen risk att man tar miste på den.

Lämna ett svar