Skummande julmust

Du visar för närvarande Skummande julmust

Till veckans tema visar jag bilder på skummande julmust. Det beror på att ordet Sanna på Gems Weekly Photochallenge valt är Skum. Liksom förra veckans tema (som var hälsa) har ordet skum flera betydelser. Jag väljer att göra ett inlägg med ordet skum i substantiv form.

Det första som kommer för mig när jag tänker på skum är ett skummande hav. Men med tanke på att vi nyss lämnad julen bakom oss får jag också tankar på skummande julmust.

Jag måste direkt klargöra att jag inte är sponsrad av Zeunerts men när det gäller julmust så finns det ingen bättre must. Deras must är inte lika söt som många andra sorter och den har en kryddig och mycket god smak.

När vår yngste son flyttade till Luleå för att studera bad han oss köpa med oss Zeunerts must när vi besökte honom första gången. Sedan dess har han hittat en butik i Luleå där han kan köpa den själv.

Zeunerts julmust av Helen Thalen

Jag har en lite speciell rutin i advent. Då köper jag Zeunerts julmust och fyller en back som jag sedan lagrar till nästa års julfirande. På själva julafton plockar jag fram backen som jag sparat från året innan. Lite crazy kanske men det blir en lite annorlunda smak. Den lagrade Zeunerts får en lite mjukare och fylligare smak än den ”färska” musten.

Skummande julmust från Zeunerts av Helen Thalen

I den lagrade backen fanns tre oöppnade flaskor kvar från julafton som jag plockade fram för att fota till veckans team. Jag sprättade den ena och hällde upp i ett stort glas. Sen var jag snabb med kameran så jag hann fånga mustens skum innan det lagt sig.

Snabb som jag var hann jag också filma några väldigt korta snuttar som jag satt ihop till en video.

Andra sorters julmust

Vi är inte så enkelspåriga att vi inte ger andra sorters julmust chansen. Denna jul hade maken sett ett test där julmusten från Nyckelbryggerier fick högsta betyg. Vi köpte ett par flaskor och provade på julafton. För mig kom den inte ens i närheten av Zeunerts must, den var visserligen inte så söt men den var rätt menlös i smaken om man jämför sorterna.

Kika in hos Gems Weekly Photochallenge för att se fler tolkningar av ordet Skum.

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Eva Hellström

  Det där ser riktigt gott ut. Skulle vara kul att smaka. Har dock aldrig sett den sorten. Undrar om den finns här neråt!? Det gäller som sagt att vara snabb när man ska fota skum på dryck för det lägger sig snabbt. Men du lyckades fånga skummet många gånger. Häftiga bilder och video.

 2. Violen på Brandholmen

  Skummande julmust, det var jättegott när jag var barn! Numera har förtjusningen avtagit och det är flera år sedan jag drack någon! Ser att du har olika fabrikat så det vore kanske kul att smaka något annat än Apotekarnas. Smart att lagra till kommande jul!

  1. Helen

   Apotekarnas har jag inte druckit på väldigt många år men ett par Zeunerts per jul slinker lätt ner ?

 3. Anki

  Ser ut som en perfekt julmust – de ”vanliga” är alldeles för söta. Smart att lagra till nästa jul!
  Härliga bilder och trevlig liten film. Klockrent till temat! 🙂

  1. Helen

   Den är riktigt bra och blir bara bättre lagrad ?

  1. Helen

   Tack! Den är värd att testa.

 4. Ditte

  Vilken rolig och skummande tolkning! Jättefina bilder
  Och tack för tipset både om Zeunerts julmust och lagring. Var länge sedan jag drack julmust men kommer jag över denna ska jag helt klart testa.

 5. Paula

  Så läckert tolkat, jag kan nästan inbilla mig att det är en mörk och god stout-öl istället för must i glaset, vilket jag föredrar

 6. BP

  Hoppas jag inte hamnar i skräpposten igen;-)

  Vilken rolig idé att visar en skummande julmust, dessutom som videosnutt. En annorlunda och riktigt rolig tolkning. Skoj med idén att spara musten från året innan. Alla har vi våra olika knep. Sådant gillar jag skarpt.
  Måste medge att jag bara druckit julmust en enda gång. Kan väl säga som så att det var första och sista gången. Alltför mycket kolsyra och alldeles för sött för min smak. Men din Zeunerts som jag aldrig sett här nere låter betydligt mera lovande än Apotekarnes julmust som är den vanligaste här i Stockholm.

 7. BP

  Yiipphhiieeee, min kommentar klarade sig den här gången:-) Det finns hopp med andra ord.

 8. Karin

  Skummande julmust, ett kul sätt att illustrera temat på.
  Kram

 9. KajsaLisa

  Varför skall man inte kunna lagra julmust. Plus i SVT testade julmust och den kom sist. Det tråkiga var att man lät barn plocka bort den som dom tyckte var sämst innan testet och det blev just den.
  Det som återstod var en massa sötsliskiga varianter, misstänker att smaken på den är mer vuxen. år testa nästa jul.

 10. skogstrollet

  Härliga och fina skummiga bilder! Julmusten från den där liters-flaskan från Nyckelbryggerier har jag provat. Den var inte så tokig men Zeunerts har jag inte testat, även om jag känner igen namnet. Ska komma ihåg till nästa jul men de är kanske svåra att få tag på. Ett år hade jag glömt en vanlig Apotekarnas i källaren. Sparade den ett år och den var faktiskt fylligare i smaken, men lika söt.

 11. By blixtra

  Tack för tipset på julmust!
  Jag ska se om det märket säljs i någon av våra butiker och får jag tag i några flaskor, ska jag testa att spara dem till jul. Julmusten från Nyckelbryggerier har jag missat.

 12. Sara Pepparkaka

  Jag är inte så inkommen i det där med julmust, visst finns det lite julmust här i Finland kring jul, men det är en eller två sorter,. och jag brukar tycka den är väldigt söt.

 13. Musikanta

  Det skummar verkligen om julmusten – den enda drycken som vi drack under julen och som jag tycker mycket om :-).

 14. Tomtan

  Åh!!!! Länge sen jag drack Zeunerts

Lämna ett svar