Hälsa för kropp och själ

Du visar för närvarande Hälsa för kropp och själ

I början av ett nytt år bombarderas vi med olika tips på hur vi kan uppnå bättre hälsa. Vi ska sätta upp mål, ge nyårslöften, satsa på sitt nya jag osv. Hos Gems Weekly Photochallenge är årets andra tema Hälsa och det här är mitt inlägg i den frågan.

Om allt som vi bombarderas med när det gäller hälsan säger jag, främst till mig själv men även till dig:

Lyssna inte!

Ditt nuvarande jag är bra som det är!

Det går inte att förneka att det är bra att tänka på hälsan, ingen vill vara sjuk om man kan förhindra det. Men istället för att fokusera på löften för hela året och stora planer och mål, börja i det lilla och skapa hälsosammare dagliga vanor.

I stället för att göra långsiktiga planer, fokusera på att göra en liten sak för din framtid varje dag.

I stället för att känna dig orolig över allt du inte uppnår skriv en lista över vad du lyckats med, men bara en liten lista.

Och ändå, vårt samhälle profiterar på dina tvivel, på känslan i din mage om att du behöver ändra dig själv.

Lyssna inte!

Var snäll mot dig själv. Älska dig själv. Bli mer dig själv.

Pressa inte på dig själv bar för att det är ett nytt år.

Fråga dig själv idag:

 1. Vad skulle jag vilja prova i år? (Det kan vara en ny maträtt, hobby, sport. Tänk njutning framför allt.)
 2. Vem/vilka skulle jag vilja tillbringa mer tid med detta år?
 3. Vilken plats skulle du vilja besöka under året?
 4. På vilket litet sätt kan jag göra mig hälsosammare och lyckligare i år?

OCH STARTA I DAG!

Detta inlägg har 30 kommentarer

 1. Violen på Brandholmen

  Det är många som kommer med råd och tips om en bättre hälsa! Många pekpinnar och tabun! Jag tror som du, att man måste utgå från sig själv och fundera över vad som är hälsobefrämjande just för mig! Kanske lättare sagt än gjort men det är en bra start.

  1. Helen

   Det är en ständig kamp men om man gör så gott man kan så är det helt OK. Ha en fortsatt bra vecka!

 2. BP

  Tolkningen av ”hälsa” i bilder är ju strålande. Det hade jag inte ens tänkt på – att fota tidskrifter alltså. Väldigt kreativ!
  Å dina råd för det nya året är minst lika bra och uppnåbara. Skrattar varje gång kring jul, nyår och trettondagen åt alla som fått gymkort i julklapp respektive har avgett nyårslöften. Då är nämligen gymmet i Täby Centrum fylld till bristningsgränsen med alla som trampar på sina maskiner. Kan berätta att det redan idag återigen var folktomt där.
  Så dina råd och rekommendationer är betydligt smartare:-)

  1. Helen

   Tack! Jag går själv på gym på lunchen för att jag behöver det med ett stillasittande jobb. Jag går ca 2-3 ggr per vecka och blir alltid lite irriterad efter nyår för då är det precis som du säger proppfullt med människor som tränar. Men redan denna vecka var det lite lugnare 🙂

 3. BP

  Brukar ju kommentera hos dig, men mina kommentarer syns aldrig. Undrar varför? Hamnar dom kanske i skräpposten. Kolla!

  1. Helen

   Nu har jag kollat och jag hittade några kommentarer där. Tack för att du PS:ade mig i ditt inlägg annars hade jag aldrig märkt det.

 4. Beppan

  Kloka ord det där! Vi blir ju bombarderade varje årsskifte med olika bantarråd och motionsråd – liksom inför varje badsäsong. Har man kommit en bit upp i åren så vet man nog vad som ger hälsa och välbefinnande.
  En dag i trädgården – eller en fotosafari är sådana kickar för mig. Eller en spännande resa. Njuter länge av sådant. Motionen icke att förglömma heller för den fysiska hälsan.

  1. Helen

   Det är tur att man blir klokare med åren! Det är enbart stressande och energikrävande att försöka följa alla råd vi bombarderas av.

 5. Anki

  Verkligen kloka tankar och ord … det är många som vill tjäna pengar på att många är missnöjda och vill förändra sig själva och/ eller sitt liv. Själv har jag nått den punkten i mitt liv att jag vet vad jag behöver för att må bra utan alla dessa råd.

  1. Helen

   Tack! Det är tur att man lär sig med åren och känner vad man behöver för att må så bra man kan med de förutsättningar man har.

 6. Anne-Mari

  Kjempeflott bidrag i utfordringa.
  Det er så mange som skal gjere bussiness av å lokke folk
  med alle slags råd og produkt.
  Det gjeld å ha tunga beint i munnen.
  Det viktigaste er å finne sin eigen måte å fremme helsa si på.

  Helsing Anne-Mari

  1. Helen

   Hittar man det man trivs med och som fungerar så är det perfekt. Om det är promenader i skogen eller ridning spelar nog ingen större roll. Vi vet nog alla vad som är hälsosamt för oss och sen måste vi inse att vi duger bra som vi är.

 7. By blixtra

  Så många kloka hälsoråd. Tidningarnas hälsohets orkar ingen med i längden.

  1. Helen

   Nej, verkligen inte! Dessutom är det olika hälsoråd varje gång eftersom någon ny metod och ny träningstrend är på modet. Vi duger som vi är!!

 8. skogstrollet

  Så sant! Kan vi bara blunda för allt vi korvstoppas med och slå dövörat till allt vi borde för att bli en bättre människa, så mår man bättre. Tror jag.
  Svaren var och en får, på frågorna du ställer, de har vi inom oss. Det gäller bara att plocka fram dem.
  Och att försöka leva efter dem.

  1. Helen

   Att sätta en massa krav på sig själv gör bara att man blir stressad och skuldmedveten om man misslyckas. Vi duger som vi är och följer vi bara vårt sunda förnuft mår vi nog bäst.

 9. Carita Liljendahl

  Mycket kloka ord, bra råd – så där tänker jag allt oftare – jag duger som jag är.
  Hälsan i förstås viktig, men lever vi med någorlunda måtta i allt räcker det till.
  Ska bli kul att se alla tolkningar här, för hälsa är ju också ett verb 🙂

  1. Helen

   Visst duger vi bra som vi är!! Verkligen!! Det gäller bara att inte glömma det och inte bry sig om vad vi matas av i media, att man ska se ut på ett visst sätt. Livet är för kort för sån’t strunt.

 10. Maria

  Det är underbart läsa dina kloka råd och tankar när den ena försöker övertyga oss mer än den andra att vi ska göra både det ena och andra för att bli smalare, må bättre, leva längre och jag vet inte allt. Tyckte fler borde läsa så jag tillät mig dela på facebook. Dina ord är vad människor behöver höra kanske just för att uppnå en bättre hälsa. Tack o allt gott!

  1. Helen

   Tack för delningen på Facebook! Kul att du gillade mina tankar, det är sån’t jag tänkt på och genom erfarenheter och i livets skola lär man sig vad man själv behöver för att må bra.

 11. Ditte

  Instämmer helt! Så kloka tankar! Och vi vill ju inte må bra för att någon annan tycker att vi ska både det ena och det andra. Vet inte hr många mail jag hittat i skräpposten om att gå ner i vikt eller bli medlem hos viktväktarna. och det är helt ointressant. Jag duger som jag är.
  Att må bra både i kroppen och själen (vad den nu är) – alltså att kroppen hänger med i stort, att jag är glad och nöjd med det jag har och om jag inte är det så är det ju ingen annan som kan se till att jag blir det.

  Dina sista frågor, jag har ställt mig liknande varje år, ger mycket och just att specificera det lilla så det blir tydligt ger mycket.
  För egen del försöker jag också göra en till tre för mig nya saker var dag. Det håller också huvudet i gång.

  En härlig tolkning av veckans tema.

  1. Helen

   Tack Ditte! Jag får säga att du är duktig som försöker göra nya saker varje dag! Det förstår jag verkligen att det håller huvudet igång. Själv är det lätt att hamna i ett hjulspår och bara rulla på men jag ska verkligen försöka ha i åtanken att prova nya saker.

 12. Eva Trillian

  Nog bombarderas man varje nyår med hur man ska göra fr Beach 2018 (eller vilket år det ät) eller för att se evigt ung ut eller … ja, anledningarna är många. Men, nej, man ska nog lyssna mest på sig själv 😉
  Bra vinkling på temat!

  1. Helen

   Bombademanget hur man ska vara och se ut kan man helt klar vara utan, helt. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte ryckas med men det tycker jag blir lättare ju äldre man blir.

 13. BP

  Svar: Tack för att du kollade skräpposten. Ja, inte vet jag varför just jag hamnar där. Men om du har WordPress som bloggplattform så förstår jag. För WordPress gör livet extremt surt för min plattform Blogspot/Blogger. Bra att du läste mitt PS, för det är ju så himla synt om man kommenterar och inte får respons som i det här fallet, där du fick respons utan att den syntes. Hatar WordPress kan jag säga. För många av mina ”stammisar” måste verifiera sig på det mest konstiga sätt. Å de flesta är WP:are. Tycker synd om dom faktiskt. Inte roligt alls.

  PS. Nu ska vi få se om jag återigen hamnar i träsket;-) DS.

  1. Helen

   Det var en nyhet för mig, att det är problem med WP med Blogspot/Blogger! Jag ska ha det i åtanke och kolla lite om det finns någon förklaring varför det är så.

 14. BP

  Ha:-))))) Det gjorde jag inte – hamna i träsket allså:)))))) Det finns hopp alltså. Undrar om det håller i en hel vecka till nästa utmaning…

  1. Helen

   Det blir spännande att se?

 15. Paula

  Ja fy för en massa pekpinnar! Fast, tidningsbranchen ser det som en överlevnadsstrategi att uppmuntra oss till hälsa på en sida för att på nästa ta in en annons på något mycket onyttigt. Ingen konsekvensk där, samtidigt förstår jag att annonsintäkterna behövs för att överleva, men att bläddra genom ett veckomagasin eller dylikt ger både ris och ros.

  1. Helen

   Jag håller helt med dig och det gäller att inte ta åt sig av riset de försöker ge oss dåligt samvete med.

Lämna ett svar