Skär på olika vis

Du visar för närvarande Skär på olika vis

Denna veckas tema hos Gems Weekly Photochallenge är ordet Skär. Letar man synonymer till ordet så dyker ett antal varianter upp. Jag illustrerar veckans tema med tre olika sorter av skär.

Första synonymen är ljusröd. Just ljusröd är en ganska konstig färg som jag grunnat en hel del på genom åren. Blandar man ut rött med vitt, vilket borde ge ljusrött, så blir det ju rosa. Jag inser att rosa och ljusröd kanske är samma färg. Fast jackan jag har på bilden nedan tycker jag själv är ljusröd och inte rosa! Finns alltså ljusröd som en egen färg?!? Ja, ja… konstiga funderingar men jag gillar ju färger. Jackan är i alla fall en favorit som jag använt så mycket att jag fått laga den.

En annan sorts skär är sådana man hittar i vatten. Synonymen till dessa skär är havsklippa eller holme. Jag längtar mig halvt fördärvad till sommar och hav när jag bläddrar bland arkivbilderna från förras sommaren.

Till den sista sortens skär behöver man också vatten, fast i frusen form. Skridskoskär funkar bäst på is och några veckor i januari var det riktigt fin is på Bäckfjärden. Här är maken och ett gäng glada ute och tar skridskoskär. Det är han som är fotografen till dessa bilder.

Det var min tolkning av veckans tema, som jag för ovanlighetens skull är ute med i god tid med.

Detta inlägg har 24 kommentarer

 1. Violen på Brandholmen

  Skridskoskär på spegelblank is måste vara en upplevelse utöver det vanliga ! Välgörande för både kropp och själ! Två otroligt vackra bilder från den skridskoturen.
  Ha det gott!

 2. "LillaSyster"

  Så fint du tolkat skär, isen ser helt magisk ut. Ha en fin tisdag!

 3. GeddFish

  En helt ljuvlig tolkning! Toppenbilder!

 4. Ditte

  En härlig tolkning och med väldigt vackra bilder. Och visst kan man längta till sommaren nu när vintern pågår som bäst.

 5. Lillian

  Skøyteturer er så koselige…

 6. Musikanta

  Underbara bilder och fin tolkning av temat. Tänkte också på skridskoskär men det var längesen jag åkte skridskor nu :-).
  Ingrid

  1. Helen

   Tack! Det är inte ofta vi har så här fin skridskois så det gäller att passa på när det väl inträffar.

 7. Margareta

  Skrev ett långt inlägg men glömde bocka för integritetspolicyn så försöker igen.
  Det här med färg är inte enkelt och dina tankar fick mig att tänka vidare hur svårt det är att tolka färger, vi ser ju olika.

  Underbart stämningsfulla bilder av en vacker natur och höga kusten är ett av våra absoluta favoriter när vi reser i Sverige, en gång per år brukar det bli mellan Luleå och Linköping. Ena vägsträckan stannar vi alltid vid höga kusten hotellet samtidigt som vi ser oss om i området och njuter av allt det vackra.

  Skäret du besökte i Luleå var det skär min vän Malin befann sig på när jag tog bilden och hade lagt en länk till och om Gråsjälören som den heter.

  Min yngsta son gjorde tvärtom, pluggade i Umeå och kom tillbaka till Luleå, numera boende i Boden. Ha en fin kväll och njut av dina vackra omgivningar.

  1. Helen

   Så surt att kommentaren försvann i första läget men jag är glad att du skrev det på nytt. Jag gillade isvägarna i Luleå och kanske kommer vi dit igen någon vinter. Sonen trivdes väldigt bra i Luleå.

 8. BP

  Vilka fantastiska bilder. Du är verkligen en otroligt duktig fotograf! Vet att jag sagt det förut, men det tål ju att upprepas. Å din man verkar ha lärt sig ett och annat av dig;-)
  Dessutom fick jag mig ett gott skratt. Jag älskar också färger, men rosa är just min ”hatfärg” nummer 1. När jag såg den fina bilden på dig och hundarna så tänkte jag på en nästan likadan jacka jag köpte för två år sedan. I affären Stadiums belysning såg färgen ut att vara orange, min favo färg. Väl hemma visade jag jackan för min man som utbrast i ett gapskratt. ”Trodde du avskydde rosa”. Väl framför spegeln så bestämde jag mig för att färgen fick ”bli” en kompromiss – laxrosa. Å din jacka ser ut som om den också är laxrosa;-)

  1. Helen

   Tusen tack BP! Jag är ingen älskare av rosa heller men färgen på jackan är helt OK och det närmaste rosa jag kommer att sätta på mig 🙂

 9. Klimakteriehäxan

  Så fina skridskobilder! Jag går aldrig mer ut på sjöis, har varit på vippen att drunkna och vill gärna slippa ett ofrivilligt bad igen. Och jackan passar ju också en dag som denna!

  1. Helen

   Man ska definitivt ha respekt för isen och aldrig vara ute ensam. Jag kan inte föreställa mig hur läskigt det måste vara att gå igenom isen!

 10. Beppan

  Härliga skärvarianter! Inte för att jag åker skridskor numera, men sugen blir jag när jag ser fotot på skridskoåkarna.
  Så vackert! Tjusigt porträtt på dig och vovsen. Snygg färg på jackan – oavsett vad man väljer att kalla den. Inte lätt det där…

 11. Anki

  En fantastisk tolkning och underbara bilder! Snyggt!

 12. Paula

  Nu tror jag du är ensam om att tolka skär som skridskoskär! Som jag gillade att åka skridskor, ta långa skär och glida hur långt som helst…fast på sjöisar har jag aldrig skrinnat. Och skären i havet, vad säger man, mer än underbart! Din jacka tycker jag inte är rosa eller skär, iaf inte på det fotot, hade nog kallat den röd…Tack för jättefin tolkning

  1. Helen

   Tack Paula! Det är roligt att man kan tolka veckans tema så olika och man lärs sig nästan alltid något nytt.

 13. Anne-Mari

  Flott tolkning.
  Med dette ordet ser eg tydeleg kor stor forskjell det er på svensk og norsk.
  At skär er det samme som rosa/lysrød har eg aldri høyrt.
  Spennande denne utfordringa. 1

  1. Helen

   Det är verkligen en rolig utmaning, man lär sig nya saker nästan varje vecka.

 14. Mia

  Visst är det roligt med ord som kan betyda många saker. Härliga tolkningar och du kan hälsa din man att sista bilden är helt fantastisk! Han har fått med den där rätta stämningen så man bara vill joina dem. Ha det gott!

  1. Helen

   Tack! Jag ska hälsa honom!

 15. byblixtra

  Jag längtar till vårvintern när jag ser bilderna!
  Fin tolkning av veckans tema. 🙂

 16. Vilt og vakkert

  Hei, jeg har forsøkt flere ganger å kommentere, men det vises ikke…

 17. Vilt og vakkert

  Hesiann, ester en annen browswe: Safari, etter flere forsøk på Crome: Vilt og vakkert7. februar 2019 kl. 10:33
  Heisann, jeg var helt sikker på at jeg hadde lagt inn en kommentar hos deg, men den glimrer med sitt fravær… Nydelige stemningsbilde i skjæret av kveldslyset, var det ikke noe i den retningen jeg skrev?? Ha ei flott uke ;:OD)

Lämna ett svar