Bullet journal för en virrhjärna

Du visar för närvarande Bullet journal för en virrhjärna

Under de senaste åren har jag känt mig som en virrhjärna med organisationsproblem. Jag har så mycket idéer, planer, åtaganden, saker jag vill dokumentera och komma ihåg. Sen blir det bara en röra av allt och lite blir verkligen gjort. Det är besvärligt att använda hjärnan som system för att komma ihåg och hålla reda på allt. Jag försöker skriva kom-ihåg-lappar och att-göra-listor som jag sen tappar bort.

För att få ordning i livet och kunna slappna av i vetskapen att ha koll har jag bestämt mig för att börja med det som heter Bullet Journal.

Bullet Journal, som också förkortas BuJo, är helt enkelt en anteckningsbok för planering, reflektion, idéer, listor och annat helt utformar efter ens egna behov. Allt handlar om att frigöra mentala utrymmen så att man kan tänka tydligare och koncentrera sig bättre. Man behöver inte slösa bort värdefull energi på att komma ihåg allt. Förhoppningsvis kan jag bli mer närvarande och lugn i ögonblicket utan att oroa mig för att glömma något.

Jag köpte min första BuJo anteckningsbok under hösten men det kändes först överväldigande. Hur skulle jag börja? Vad skulle jag använda min BuJo till? När man söker efter Bullet Journal på ex. Instagram, Youtube och Pinterest, får man massor av träffar. Många gör så vackra sidor i sina anteckningsböcker och trots att jag är ganska kreativ kände jag mig otillräcklig.

Men som skaparen av systemet, Ryder Carroll sagt: ”Det handlar inte om hur det ser ut, det handlar om hur det känns och viktigast, hur det fungerar för mig.”

Jag kommer fortsätta använda digitala hjälpmedel parallellt med min BuJo. Min kalender i Outlook kan jag t.ex. inte vara utan.

Min bullet journal 2019

Jag har börjat använda min Bullet Journal och skapat ett antal sidor. Jag inser redan att anteckningsboken kommer att bli rörig för jag har fler idéer på sidor och listor jag vill infoga. Men det gör inget, jag struntar i om det blir rörigt. I början av anteckningsboken skriver jag en innehållsförteckning och har också klistrat fast lite flikar som sticker upp på de sidor jag använder ofta.

Ett uppslag jag handlar om hälsa och träning. För att hålla koll på vikten och mitt mål att gå ner lite i vikt innan sommaren spårar jag det här. Jag har rätt bra rutiner att träna men för att få en överblick hur jag klarat målen och hur mycket jag verkligen tränar spårar jag det på motstående sida.

Bullet Journal för vikt och träning

Andra sidor är bl.a. en där jag skriver upp de böcker jag lyssnat på via Storytel. Jag dokumenterar även filmer jag sett och vilka pappersböcker jag läst.

Ljudböcker i min bullet journal

Jag har också gjort en sida där jag kan skriva upp tips på filmer att se. Det är sån’t jag aldrig brukar komma ihåg när jag nån gång vill se en film.

Filmtips i min BuJo

Jag gör nya sidor för varje månad och i början av varje månad skriver jag upp födelsedagar och annat som gäller för månaden. Även en lista med de teman man ska inspireras av i fotoutmaningen som Fat Mum Slim organiserar. Jag var med i den utmaning för två år sedan och i år publicerar jag bilderna på mitt Instagramkonto HelensColorLife. Dessa sidor är super för att få en överblick av alla teman, vilka jag fotat och vilka som är publicerade.

#FMSPAD in my Bullet Journal

Jag har även gjort en sida där jag samlar saker jag önskar mig.

Wishlist in my Bullet Journal

Det finns många fler färdiga sidor i min Bullet Journal men de är mindre vackra och röriga. Det kanske blir fler inlägg med BuJo-inspiration under året.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Lillian

    Blir spennende å følge med. Jeg må også ha noe i papir så jeg har oversikt over alt. Men i disse tekniske tider så skal ”alle” ha oversikt med noe som trenger lading, eller strøm.

    1. Helen

      Tack Lillian! Det ska verkligen bli spännande att se om detta kan vara något som kan fungera i praktiken. Jag återkommer när jag provat ett tag så får vi se hur det gått :-).

Lämna ett svar