När Nova bär en pinne

Du visar för närvarande När Nova bär en pinne

Min lilla Nova är en ljuvlig varelse, nyss fyllda fyra år och vår äldsta hund. Hon är lyhörd, uppmärksam och vill vara till lags. Det enda som är lite besvärligt är att hon gärna sticker iväg på ”jakt” om hon är lös i skogen. Hon jagar inte länge och hon har aldrig dödat något djur, till skillnad från vad många katter gör. Det bästa hon vet är om någon ekorre hoppar i träden, då står hon länge nedanför trädet och håller koll på vad den lilla gynnaren gör däruppe.  Den här årstiden är det lag på att man ska ha koll på sina hundar så jag haft henne i koppel mycket.

De sista veckorna har jag kommit på ett litet knep och det har hittills fungerat bra.

Knepet handlar om att bära pinnar

Nova älskar pinnar och hittar jag en fin pinne och kastar den till henne så bär hon den med sig hela tiden. Hon är då hela tiden fokuserad på att bära pinnen och på att vår andra hund, Guzzi, inte ska ta den av henne. När hon bär på pinnen och håller koll på Guzzi kan hon inte samtidigt kolla alla ljud och dofter i skogen.

Under åren med Nova har jag också lärt mig att se på henne om något skulle bli väldigt intressant och att hon vill springa iväg. Då sätter jag på henne koppel en stund tills hennes energinivå går ner igen. Guzzi har som tur inte samma jaktinstinkter och han håller sig i närheten av mig och Nova.

Dagen innan Kristi Himmelsfärdsdag jobbade vi halvdag och på eftermiddagen tog jag med hundarna till Huggsjömon och gick en runda i skogen. Jag började promenaden med Nova i koppel, första biten gick längs en skogsbilväg och ofta är första stunden på en promenad den mest spännande innan hon lugnat ner sig. Sen hittade jag en bra pinne och resten av turen var hon lös och höll sig vid mig.

Jag var glad och njöt av vandringen i den härliga skogen som nu är i det närmaste snöfri, Nova var glad som fick gå lös och Guzzi hade fullt upp med att försöka lura av Nova pinnen. 

Det är intressant att se hundarnas olika beteenden. När Nova har pinnen så går hon med den, vaktar den och släpper den inte. När Guzzi väl får tag på pinnen, som han gjorde denna gång vid grusgropen nästan tillbaka vid bilen, så vill han bli jagad. Han vill att Nova ska springa efter honom och försöka ta tillbaka pinnen. Om Nova tappar intresset att jaga honom så tappar han också intresset för pinnen.

Hos Gems Weekly Photochallenge är veckans tema Bär och jag är glad att man får tolka varje tema fritt. Jag har lite problem med många teman i år men som sagt, man tolkar temat fritt. Denna min taktik på promenad med Nova som bär en pinne blir mitt bidrag denna vecka.

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Ama de casa

  Har man fått tag i en bra pinne ska man vara rädd om den! 😀

  Underbar tolkning och härliga bilder!

  1. Helen

   Verkligen! En bra pinne ska man vara rädd om ?

 2. Violen

  Jättebra tolkning! Intressant att dina två hundar har så olika inställning till pinnar, en vill vara ensam ägare medan den andra vill locka till lek och jakt! Det är tydligen många hundraser som gillar pinnar, jag ser ofta hundar komma bärande på någon form av pinne.
  Ha det gott!

  1. Helen

   Det är skoj att se hundarnas olikheter och deras olika personligheter. De är sannerligen familjemedlemmar med sin egen plats i familjen.

 3. Anneli - A'la Foto

  Haha…så intressant att läsa om hur olika dina hundar är! Känner igen det där i mina katter! Det är så intressant att studera deras små personligheter! Tror du alltså att Nova aldrig skulle döda ett djur om hon fick möjlighet? Underbara bilder och perfekt tolkning av temat!

  1. Helen

   Tack Anneli! Jag är inte hundra säker på att Nova skulle döda något litet djur, hon har stått nos mot nos med ett rådjur och de bara tittade på varandra en stund innan hussen kom fram och fick tag på Nova. Fåglar och ekorrar har hon ingen chans att få tag på men kanske en liten mus eller så, fast de tar katten ibland lämna han de döda mössen någonstans och de vill hon gärna äta upp om hon får chansen ?

 4. BP

  Vilka fina bilder och inte minst vilken rolig text. Kan inte låta bli att tänka på småbarn här. Beter dom sig inte ungefär likadant?! Ja, inte med pinnar förstås, utan med leksaker.
  Å du – sååå skönt att nästan all snö är borta hos er:-)

  1. Helen

   Jo, ibland känns det ungefär som att ha småbarn igen, när vi försöker lära och fostra vovvarna ?

 5. byblixtra

  Jag tycker att du har lyckats bra med tolkningen av temat! Kul att läsa om Nova och Guzzi.

 6. Herr Nilssons Fru

  En bra pinne är inte att förakta. Min dam är också lite jobbig att ha lös i skogen nu. Här hemma bryr hon sig inte om hararna med i skogen är de jätteroliga att springa med Så ja, koppel mest nu här också.
  Din Nova är väldigt vacker.
  Kramiz

  1. Helen

   Tack! Jag kan tänka mig att harar är en stor lockelse, som tur är har vi inte sådana lösa i skogarna här. En eller annan hare men de är sällsynta men vi har gott om rådjur.

 7. Emma, Sol som sol?

  Tänk att pinnar är så intressanta för hundar att bära, det är väl i stället för ett byte kan jag tänka mig.

  1. Helen

   Jag kan tänka mig att en pinne kan vara istället för ett byte för när de busar med den så ser det nästan ut som de försöker döda den emellanåt?

 8. Stare Ström

  Så bra att du har koppel. Ett problem i markerna just nu är just lösa hundar. De är ju nyfikna och nosar upp fågelbon. Även om hundarna inte rör ägg eller ungar markerar de var boet finns. Kråkor sitter gärna dolda och spejar och så fort som hunden har försvunnet är kråkorna där. De kollar nämligen in vad hunden gör. Och då finns det varken ägg eller ungar kvar.

  1. Helen

   Oj, att kråkorna är så uträknande så att de kollar vad hundarna gör visste jag inte! Jag har hundarna i koppel om jag ser tendenser att de vill sticka iväg men emellanåt, när de ex. har en pinne som byte, kan de få gå lösa en stund.

 9. Ditte

  Så fin tolkning. Och Nova är ju en så vacker hund. Jag har en dotter med en labrador och han gillar också att bära pinnar. Tycker du fått till så fina bilder på nova och när hon bär sin pinne. Och hon gör det med största allvar. Men säkert tycker hon ju om det.
  Tack för en härlig promenad i dessa era vackra trakter. .
  Och jag ser ju att våren nu är på gång. Härligt!
  Ha det fint!

  1. Helen

   Tack Ditte! Vi har verkligen fått vår nu och det går med raketfart och våren har nästan gått över i försommar direkt.

 10. KajsaLisa

  Fantastisk bra bilder den sista med mycket rörelse. Sen är det rätt kul att dom skall bråka om samma pinne när det finns en massa pinnar i skogen.

  1. Helen

   Det är verkligen intressant vilken pinne som är bra eller inte. Har jag tagit i pinnen, då vill de ha den. Men en pinne som bara ligger utan att jag bryr mig om den är inte alls lika spännande.?

Lämna ett svar