Högt upp i Hummelviks naturreservat

Du visar för närvarande Högt upp i Hummelviks naturreservat

En ny vecka och ett nytt tema hos Gems Weekly Photochallenge. Denna vecka är temat Högt och jag visste direkt vilka bilder jag ville använda till det. Bor man som jag i Höga Kusten är det inga problem att komma högt upp utan att bestiga någon byggnad.

Skuleskogens lillebrorsa

Förra fredagen gick jag en led i Hummelviks naturreservat som också kallas Skuleskogens lillebrorsa. Här kan du se lite bilder från Skuleskogen nationalpark.

Stigen som startar från vägen nästan framme i Stråsundsviken började med en rejält brant uppförsbacke. Det är nackdelen med att ta sig högt upp, man får kämpa och blir svettig!

Väl uppe gick jag rundslingan som går genom skog, över berghällar, klapperstensfält och myrar. Höstens vackra färger gjorde upplevelsen ännu bättre.

Längst ut på kanten av Fäbodberget fick jag och Nova denna fantastiska utsikt. Vi är högt över havet som låg spegelblankt denna gråmulna dag.

Fäbodberget i Hummelviks naturreservat av Helen Thalen

På andra sidan viken, till höger om Nova på bilden ovan, ligger Tärnättholmarna i Skuleskogens nationalpark.

Efter en liten vilopaus för att hämta andan och fotografera vandrar vi vidare.

Att jag överhuvudtaget hittade till denna fina plats, som jag inte hört talas tidigare, beror på geocachingen. Efter slingan finns ett antal geocachar gömda som jag loggade en efter en. De flesta är enkla burkar som på bilden nedan men förvisso gömda. En fick jag plumsa över en myr för att hitta.

Geocaching i Hummelviks naturreservat

Så här skriver Länsstyrelsen om det här området:

Bergsområdet norr om Hummelviksbodarna är ett stycke Skuleskogen i miniatyr. En vandring här ger dej exempel på många karaktärer som präglar världsarvsområdet Höga Kusten. Branta berg, klapperfält, grova och vridna gammeltallar, frodiga gransluttningar, höglägesmyrar samt en storslagen utsikt över kusten.  Källa: Länsstyrelsen

Knotigt gammalt träd i Hummelviks naturreservat av Helen Thalen

Stortjärnen

Vandringen ledde till Stortjärnen som ligger på 169 m.ö.h. och fick bli ändpunkten. Det går en stig runt sjön men den hoppade jag över denna gång.

Ute på den lilla ön man ser på bilden nedan är en geocach gömd. Det var bara att ta av strumpor och skor och vada ut. De svettiga fötterna tyckte det var skönt att svalka sig i det klara vattnet. Nova tyckte det var ett rolig lek och plaskade runt mig och tyckte nog att jag borde bada med henne. Geocachen var klurigt gömd men jag avslöjar inte hur. Jag vill inte sabotera för den som fixat denna gömma. Är man ute och geocachar vill man helst själv leta och man blir så glad när man hittar något så här finurligt gömt.

Från sjön gick jag raka vägen tillbaka till stigstarten. Den sista branta backen blev nu en väldigt brant nerförsbacke. Bitvis fick jag tvinga Nova att gå bakom mig för inte hon skulle lyckas dra omkull mig.

Till Hummelviks naturreservat kommer jag säkert tillbaka för det var väl värt ett besök. Det verkar inte som särskilt många känner till det men det gör inte mig så mycket. Jag gillar ställen där man kan gå i lugn och ro utan en massa andra människor.

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. Anki

  Vilken underbar plats att vandra på – fantastisk utsikt och härliga bilder!

 2. Karin Eklund

  Bilderna med Nova är sagolikt vackra. Givetvis de andra också men Nova är liksom grädden på moset.
  Högt när det är som mest positivt. Tack säger Karin

 3. By blixtra

  Fina bilder över vacker natur med Nova i förgrunden, vilket gör bilderna speciella, för utan Nova så hade det varit en vacker naturbild. Bra fotat!

 4. skogstrollet

  Härliga Höga kusten. Känner så väl igen mig även om jag inte varit precis där. Sista gången vi var där åkte vi en linbana upp i berget, därifrån man hade en vidunderlig utsikt. Just nu minns inte jag vad berget hette, men det är väl känt.
  Har också varit i Bönhamn och vandrat där på klippor och berg. Mycket fin natur och dina bilder är suveräna.

 5. Ditte

  Helt ljuvliga bilder från en trakt där jag var i somras. Blev så förtjust i Höga kusten. Och Skuleskogen , precis som mycket annat, ser jag gärna mer av.
  Du har verkligen fångat höjderna. Just Hummelviks naturreservat har jag inte besökt. Men kanske blir det av.

  Bilderna med Nova är verkligen mäktiga. Så fina!

 6. Tove Olberg

  Hög njutningfaktor på din tolkning och hög kvalite på ögonfröjden 🙂
  Tack tack!

 7. Karin

  Det är så vackert så man tappar andan!
  Kram Karin

 8. KajsaLisa

  Härlig natur du beskriver med ord och bild. Sen är utsikten fantastisk. Passade bra att sätta hunden framför det skapade ett djup i bilden. Sen blir ju hunden bra på bild också.

 9. Susanne /gemsofmylife

  Vilka underbara bilder och ett stort TACK för att vi fick följa med på din vandring den var magisk !
  Tack att du är med att tolkar veckans tema och tack för länk
  KRAM

Lämna ett svar