• Inläggskategori:Tutorials
 • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Gratis typsnitt i skrivstil med å, ä och ö

Du visar för närvarande Gratis typsnitt i skrivstil med å, ä och ö

För snart 30 år sedan började min karriär som sättare på ett tryckeri och de första åren hade vi ett mycket begränsat antal typsnitt att välja bland. När vi fick fler typsnitt för att vi bytte till moderna utrustning blev glädjen stor. Jag var nyligen inne på en webbplats med typsnitt och blev nostalgisk när jag såg några av de typsnitt jag använde under mina tidiga år som grafiker. Jag vet att det låter lite knäppt men så är det, jag gillar verkligen typsnitt!

Numera använder jag främst gratis typsnitt som man hittar på olika webbplatser men tyvärr innehåller inte alla dessa typsnitt bokstäverna å, ä och ö.

Jag har gjort en lista med 10 typsnitt i skrivstil med å, ä och ö som just nu är några av mina favoriter. Alla dessa är gratis och om du klickar på typsnittets namn i listan under bilden kommer du direkt till fonten som du kan ladda ner. Hur du går tillväga för att ladda ner och installera nya typsnitt beskriver jag längre ner i inlägget.

1. Calendary Hands  2. Acryle Script  3. Sweet Pea  4. Bisous  5. Monoment  6. Manhattan Script  7. LillyBelle  8. Daydreamer  9. Channel  10. Wolf in the City

Alla dessa fonter finns på www.dafont.com

Laddar ner och installera typsnitt från Dafont.com

Ladda ner

När du valt det typsnitt du vill ladda ner så hittar du en knapp längst till höger vid respektive font där det står Download, klicka på den. Under står det Donate to author där man klickar om man vill ge ett ekonomiskt bidrag till den som skapat typsnittet.

Download fonts

Beroende på vilken webbläsare du använder händer lite olika saker, jag beskriver här några alternativ.

Internet Explorer

Med Internet Explorer får du ett litet fönster längst ner på skärmen som ser ut så här:spara0
Klicka på pilen bredvid Spara och välj Spara som och välj vart i din dator du vill att typsnittet ska sparas.

Chrome

Med Google Chrome laddas typsnittet ner direkt, längst ner på skärmen kommer ett litet grått fält fram som ser ut så här:

chrome
Det enklaste sättet att hitta typsnittet i datorn är att klicka på pilen bredvid den nedladdade filen, då ser det ut så här:

chrome2

Välj alternativet Visa i mapp så hamnar du direkt i mappen där typsnittet finns, vilket borde vara i mappen Downloads/Hämtade filer i din dator.

Firefox

I Firefox får du upp följande ruta, välj Spara fil.
Firefox

När filen sparats kan man antingen hitta den i mappen Downloads/Hämtade filer i datorn eller så klickar på på en pil överst i fönstret, då ser det ut så här:

Firefox2

Klickar du på den lilla bilden av en mapp så kommer du till mappen där typsnittet sparats.

Safari

I Safari får du upp denna ruta:

Safari

Välj Spara och filen hamnar i mappen Downloads/Hämtade filer.

Packa upp zip-filen

När du laddat ner typsnittet och hittat det i datorn med någon av ovanstående metoder så ser man att typsnittet är komprimerat, packat för att inte ta så mycket plats. Det ser man genom att mappen med typsnittet har en dragkedja och ändelsen .zip.

zip mapp

Högerklicka på mappen och välj Extrahera alla…

extrahera zip-file

Du får upp ett nytt fönster där du kan välja att lägga den upp-packade filen någon annanstans på datorn, välj en ny mapp eller klicka direkt på Extrahera (då hamnar den i samma mapp som den packade filen). När du gjort detta har du en ny uppackad mapp med typsnittet i.

Installera typsnittet

För att installera typsnittet klicka på mappen med typsnittet så att den öppnas. Det kan då se ut ungefär så här.

mappen

Det finns lite olika filer i mappen men själva typsnittet har ändelsen .ttf eller i vissa fall .otf. Högerklicka på typsnittet och välj Installera.

installera typsnitt

Innehåller mappen flera typsnitt, olika former av samma typsnitt som fet, kursiv osv. Markera då alla typsnitten, högerklicka och välj Installera så installeras alla på samma gång.

 

Nu är det klart och typsnittet är redo att användas!

Lycka till och har du frågor eller funderingar, skriv en kommentar så svarar jag.

Detta inlägg har en kommentar

 1. Anders Sjöbrandt

  Hej! 22 nov 2022
  Tack för trevlig och informativ site. Undrar om Du kan hjälpa mig i mitt sökande efter ett typsnitt. Detta typsnitt användes i Karin Boyes diktsamling Härdarna som Albert Bonniers Förlag gav ut 1927.
  Jag tycker att det är så vackert! Hur kan man få reda på vilket typsnitt det är? Finns det några typsnitt-experter (förutom dig förstås), något sällskap som sysslar med detta?
  Jag har kontaktat Bonniers förlag, men de har inga uppgifter sparade. Jag har prövat https://www.myfonts.com/WhatTheFont/ och fick då ca 70 förslag – många som liknade men ändå inte var det jag letade efter. Försökte klistra in ett ord i denna ruta, så du skulle få se typsnittet – men det gick inte.
  Tacksam för svar!
  vänliga hälsningar
  Anders Sjöbrandt
  epost hem: sjoand.media@telia.com
  epost arb.: anders.sjobrandt@historia.su.se

Lämna ett svar