Gamla mynt

You are currently viewing Gamla mynt

Veckans tema hos Gems k Photochallenge är Mynt och här kommer mitt bidrag.

När jag städade en klädkammare i höstas hittade jag en liten plåtburk med mynt i som jag glömt bort. Nu när detta tema dök upp visst jag var burken fanns och tog fram den för att kolla vad jag hade för mynt i den.

Det mesta var utgångna svenska mynt men där fanns även lite utländska mynt. Många mynt har en avbildad person på sig, övervägande män men mitt bland alla gubbar hittade jag en dam. Det var inte ett engelskt mynt utan ett med den Nederländska drottning Juliana på.

Sen fanns det en massa 10-öringar i plåtburk.

Även andra “öringar” fanns i burken, en 1-öring var det länge sedan man kunde handla något för.

This Post Has 10 Comments

 1. BP

  Vilket läckert bidrag! Tänkte på dina absolut fantastiska bilder av de olika mynten. Det var ju fler som försökte sig på att fota mynt, bland annat jag själv. Kan lugnt och med full beundran säga att vi alla gjorde så gott vi kunde, men att våra bilder absolut inte kan mätas med dina proffsfoton. Undrar hur du gjorde… En hundraprocentig succé i mina ögon. Eloge!

 2. KajsaLisa

  Kul samling jag har hört talas om att det fanns femöreskola en gång i tiden så då gick det att handla för dom mynten.

 3. Violen

  Vilken myntskatt du har och så vackert du har fotograferat den! När jag ser ettöringen kommer jag att tänka på en äldre dam som sa ” utan öret ingen krona” när jag hade köpt något för 99 öre och inte ville ha en ettöring tillbaka. Där lärde jag mig något!
  Trevlig Advent!

 4. Gunnel

  Jag har också sparat en del gamla mynt och det är roligt när man tänker på hur det var förr. Plånboken hade en helt annan vikt då. Det var lite mer påtagligt hur mycket man kunde handla för i affärerna än idag när man bara drar sitt kort……men jag föredrar ändå kortbetalning. Ha en trevlig adventshelg.

 5. byblixtra

  Så fina bilder du har tagit av mynten! Den med kopparmynten är jätteläcker!

  Jag slarvade och använde bara mobilen till mynten jag fotade och det blir inte lika bra.

 6. Lillian

  Snart har vi ikke mynter lenger, bare papirpenger. Snart blir vel de også helt borte og alt erstattes av et plastikk kort eller vår telefon.

 7. Paula

  Jag tror jag gjort mig av med “gruset” som inte längre har något nominellt värde, men fick ju lite hjälp på loppisen där det låg lite mynt i kassan. Har aldrig orkat lära mig vilka mynt som är värda att spara för de kan vara värdefulla. Handlar visst om årgångar o sånt, inte så intresserat av varken myntens eller vinens årgångar faktiskt.
  Ha en fin andra advent, snart är julen här o vips är året till ända!

 8. Klara Ovidia

  Mitt i prick å ha en myntsamling på det viset som du glömt och fann igen!
  Tänk så många händer och händelser under åren som gått när de var i bruk 🙂

 9. Ama de casa

  Vilka fina gamla mynt! Minns dom där gamla brunpengarna som man faktiskt kunde få nåt för i forntiden. Tack och lov försvann dom i Sverige, tyvärr återuppstod dom i och med eurons införande…

  En härlig tolkning!

Leave a Reply