Fem en fredag v 49: Antingen eller

Du visar för närvarande Fem en fredag v 49: Antingen eller

Denna vecka har jag åkt på en förkylning så jag har hållit mig hemma ett par dagar och även idag. Lite synd för jag missar företagets julfest som är ikväll men jag vill inte sitta och hosta och snora över julmaten. Ja, ja… får tröst mig med att jag får sitta hemma och blogga och läsa andra svar på veckans frågor hos Elisa där vi idag får välja antingen eller.

Det här är veckans frågor och mina svar:

1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför?
Ett pepparkakshus helt klart. Det är så mycket godare med pepparkaka och kristyr än att tugga på legobitar.

2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför?
Egenbakade alla gånger! Jag gör inte helt traditionsenliga pepparkakor utan efter ett recept från min mormor. Det är en sorts ingefärspepparkakor och när jag googlar påminner de mest om engelska pepparkakor men inte lite mycket ingefära och jag har inte grädde i min deg men däremot ägg. Enligt min mormor är jätteviktigt att ha extrasaltat smör i degen och degen är supergod. Jag blir nog tvungen att sätta igång en sådan deg ikväll och baka pepparkakor i morgon. Min pappa skulle uppskatta att få en burk av dem så jag bestämmer nu att så får det bli.

3. Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför?
Ensam alla gånger. Min närmaste granne i trappuppgången är en ung tjej som nog inte ens fyllt 20 år. Tror knappast vi har något gemensamt och jag trivs bra i mitt eget sällskap.

4. En grön jul eller en regnig jul, och varför?
Regn är verkligen trist så det får i så fall bli en grön jul.

5. En plastgran eller riktig gran, och varför?
Har haft riktigt gran sen barnen var små, vi hade egen skog och det var kul att gå ut och först leta reda på en fin gran och senare hämta den. Det blev en jultradition och sen älskar jag lukten, utseendet och känslan av en riktigt gran.

I år har jag byggt mig en gran som ni kan se på mina bilder med två lister, en rundstav och en ljusslinga. Den tar lite plats för någon annan gran ryms inte i lägenheten där jag bor numera. Den blev rätt mysig där den står lutad mot väggen.

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Bokdamen

  Byggt granen? Den är jättefin, mysig, skulle kunna tänka mig en sån, bryr mig annars inte om att ha gran som vuxen. Påtvingat umgänge lockar inte här heller, verkar vara så för många. Har också gjort en egen variant av pepparkakor i år, men de blev mer som småkakor så pepparkakor är kanske inte rätt namn, men de smakar åt det hållet. Ha en skön helg.

 2. BP

  Det första jag tänkte när jag såg rubrikbilden var att ”den granen har Helen byggt själv. Å det bekräftar du. Den är hur fin som helst. Mycket snyggare än en ”felvuxen” åkta gran och absolut så mycket finare än en rosa eller vit plastgran. Den är hur läcker som helst.
  Sedan verkar du vara väldigt ambitiös vad gäller dina pepparkakor. Lycka till!
  Osis förresten att du missar julfesten, men med tanke på läget med Covid-19 är det kanske lika bra det att du ”ugglar” hemma och ”bara” har en förkylning;-)

 3. Robert W

  Innehåller inte alla pepparkakor ingefära?

  1. Helen

   Jo, visserligen, men de flesta pepparkakor har även andra kryddor med, mina har bara ingefära som smaksättning.

 4. Paula

  Näst efter en sned och krokig riktig gran så tycker jag din är supersnygg! Kanske inte så granig, men en vacker ljuskälla. Min dotter skulle älska den!
  Jag har aldrig ägt mark men bott i urskogen och har tjuvat granar några år…ganska spännande och inte har jag känt mig som en tjuv ens!

 5. Kina

  Din ”gran” är ju jättesnygg! Fantasin kan göra mycket! Ha det gott!

 6. A room of my own

  jättefin gran! hur fick du den idén?. låter som spännande pepparkakor. så länge barnbarnen vill komma och klä granen får vi ha en vanlig gran. annars har jag i princip inget emot en konstgjord

 7. it_is/Anette

  Vilken härlig gran, det var en jätte bra idé att göra så, o tar ingen plats
  Ingefärapepparkakor, det var helt nytt för mig, men har redan googlat o sparat något recept för det här kommer jag helt klart att prova – tack för det tipset.
  Ha en fin lucia.

Lämna ett svar