Fem en fredag v 43: Ord

Du visar för närvarande Fem en fredag v 43: Ord

Jag fortsätter och svarar på veckans frågor hos Elisa som denna gång handlar om Ord.

Innan jag tog mig tid att sitta ner och blogga gick jag en lång promenad med Nova. Tyvärr är snön borta från förra veckan med det blev en vacker solnedgång över Öviksfjärden med ett mjukt täcke av dimma som låg över vattnet.

Jag har en lite ambivalent inställning till ord. Älskar att läsa ord och njuter av en bra formulerad skriven text och komik som bygger på ord och ordvrängeri. Själv har jag dock svårt att uttrycka mig i skriven text och ibland när jag ska berätta något muntligt så får jag problem att uttrycka mina tankar i ord.

Här kommer veckans frågor och mina svar:

Vad har du för favoritord?
Det finns många vackra ord men jag tycker ordet Sova är ett bra ord. Det är lätt att säga, är runt och mjukt i munnen och sen är själva innebörden så härlig eftersom jag älskar att sova.

Vilket ord kan du inte säga?
Ord som har flera che-ljud i sig tycker jag kan vara svåra, ett som är besvärligt är successionsordningen. Försökte säga det tyst för mig själv under kvällspromenaden men jag fick faktiskt inte till det helt innan jag gav upp.

Vilket ord har du alltid svårt att stava?
Ord med dubbelbokstäver, speciellt ord med flera dubbelbokstäver som parallell, noggrann och successionsordningen. Jag får alltid tänka till när jag ska skriva sådana ord.

Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan?
Mörkt, trött, inspirerad, glad.

Finns det tillfällen som du ordbajsar?
Jag pratar inte särskilt mycket i sociala sammanhang men det kan hända att jag ordbajsar om jag blir nervös eller känner mig trängd.

 

Detta inlägg har 18 kommentarer

 1. Robert W

  Men successionsordningen innehåller väl bara ett sje-ljud?

  1. Helen

   Jo, du har rätt men med s:et efter succession så blir det komplicerat att säga för mig.

 2. BP

  Vi är aningen lika här du och jag. Kan bara konstatera att de flesta ord som deltagarna har svårt för är ord som man ytterst sällan använder. Okej, jag får väl prata för mig själv där;-)
  Håller med dig om ordet sova. Jag älskar också att ha sovmorgnar och det finns ju en butik också som heter Sova. De säljer just sängar och tillbehör.

  1. Helen

   Ord vi använder ofta lär vi oss uttala så det är inte så konstigt att ”ovanliga” lite jobbiga ord är svåra att uttala de gånger vi använder dem.

 3. Bokdamen

  Sova är inte dumt, bra och trevligt ord. Ord med dubbelbokstäver i kan många gånger vara kluriga. Fin hund!

  1. Helen

   Kanske inte så roligt att sova men otroligt skönt.😊

 4. it_is/Anette

  Skoj läsa dina svar. Sova var ett bra ord att gilla, som du skriver enkelt att säga.
  Underbara bilder du delar i inlägget o dina hundar ser jag gärna fler bilder på. Ha en fin lördag.

  1. Helen

   Tack Anette! Numera har jag bara en hund sen vi separerade i somras och henne lär du ser mer av här hos mig.😊

  1. Helen

   Tack! Hon är fin😊

 5. Paula

  Ah du gör som jag, babblar när du är nervös. Fast jag pratar rätt mycket annars också, får försöka hejda mig ibland och låta andra få en syl i vädret.
  Jag sover nästan bort mitt liv, gillar verkligen att sova, men skulle behöva hinna leva lite också. Igår vaknade jag klockan tio, visserligen lägger jag mig aldrig före 12-1 men ändå…
  Jag börjar längta lite till snön, men vet att det som eventuellt kommer nu försvinner och blir bara blask.
  Ha en fortsatt fin helg

  1. Helen

   Jo, det är nog bäst att försöka sträva efter en bra balans mellan att sova och att leva. För mycket eller för lite av något av dem är inge vidare.

 6. Scylla

  Vilka underbara bilder! Hunden är SÅ fin. Ord som parallell, som utgör undantag från stavningsreglerna – dubbeltecknad konsonant endast i betonad stavelse – ÄR knepiga.

  1. Helen

   Tack! Stavning kan vara lite knepigt ibland.

 7. Kina

  Fina bilder i en underbar miljö. Sova ÄR skönt och allra helst på morgonen. Kvällstid är jag oftast piggare än på morgonen. Men på något sätt känns det ”finare” att vara morgonpigg än att vara kvällspigg. När det gäller ord så sa jag i många år hjärtinfrakt, och irriterade mig på alla som sa fel. Alltså hjärtinfarkt! Tills jag slog upp det i en ordbok och med skammens rodnad på mina kinder upptäckte vem det var som sa fel! Ha det gott!

  1. Helen

   Hjärtinfrakt, det var skojigt och att du var så säker att du hade rätt och alla andra sa fel. 😊 Jag har själv jättesvårt att höra vad artister sjunger, själva texten, har har sjungit fel många gånger.😁

Lämna ett svar