Veckans ord: Läsa

Du visar för närvarande Veckans ord: Läsa

Hos Gems Weekly Photochallenge är veckans ord Läsa. Det kändes som ett relativt enkelt tema eftersom jag älskar böcker men fick lite huvudbry hur jag skulle illustrera det.

Böcker och hur man tillverkar dem har jag en nära och grundlig kunskap om eftersom jag jobbade på ett tryckeri i över 20 år. Det var ett gammal tryckeri som hade sparat en del gammalt så det fanns blytyper och gamla tryckpressar kvar. En man kunde fortfarande sätta med blytyperna men han var ensam kvar med den kunskapen. Den löpande tryckningen sköttes av moderna maskiner som jag som sättare och originalare försåg med material.

I böcker finns en massa ord som består av bokstäver. När en författare ska få bokstäverna på pränt kan de skriva för hand, skriva med en skrivmaskin eller med hjälp av en dator. Vi har kvar en gammal skrivmaskin som får illustrera veckans tema. Här står den dammig och hemsk tillsammans med några av alla gamla böcker jag har kvar. De här böckerna är tryckta på gammalt sätt med blytyper.

Hundar som läser

Hundar läser däremot inte bokstäver men man säger ändå ibland att de läser. Hundar kan bl.a. läsa människors känslor som det står i denna artikel >. När de går på promenad har jag hört sägas att de använder promenaden till att ”läsa tidningen”. I tidningen får vi reda på de senaste händelserna och hundarna får under promenaden reda på vilka hundar som varit här sedan sist, är någon av hundarna i grannskapet sjuka eller löper, har något annat djur varit och trampat längs vägen osv.

När hundarna läser så använder de sin nos och sitt luktsinne som är deras viktigaste källa till information. Vill du veta mer om hundarnas luktsinne kan du läsa här >. Olika hundar nosar olika mycket men jag kan säga att de vita herdehundarna nosar mycket. Allt ska undersökas och helst väldigt noga. Här är det Guzzi som hittat en intressant liten buske under en skogspromenad i veckan. Nova står alldeles utanför bild och hon har redan undersökt samma buske så något intressant är det med den som inte jag kan läsa.

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Tant A

  Vackra gamla böcker! Och nog är det sant att även hundar ”läser” om än på ett litet annorlunda sätt. Lite nyfiken blir man ibland på vad det är som passerat när något (som här ovan busken) är extra intressant!

 2. Violen

  Jag mötte en matte som var ute med sin hund och hon berättade att hunden läste morgontidningen när den nosade runt. Det var en träffande beskrivning!
  Jag gillar både din tolkning av temat och dina vackra bilder!
  Ha det gott!

 3. byblixtra

  Intressant och fint inlägg.
  En fin gammal skrivmaskin och den är nog lite jobbig att skriva på, nu när vi vant oss vid moderna tangentbord, för det behövs kraft i fingrarna för att få ner tangenterna.
  Gillar bilden på Guzzi som läser av busken och visst har jag hört att hundarna ”läser tidningen” när de är ute på promenad.

 4. Stare Ström

  Jag har slängt såväl min gamla skrivmaskin som en mängd gamla böcker fast det skär i hjärtat. Men utrymmet är dessvärre begränsat.

 5. Ditte

  Vilken fin tolkning av temat. Och tänk när dessa gamla böcker trycktes. Jätteroligt att du har dessa gamla böcker kvar. Och skrivmaskinen!
  Kul med hundar som läser. Min dotter har en labrador som är en vårdhund och med henne i jobbet som fysioterapeut nästan varje dag. Och kanske han också läser.
  En så vacker bild på fina Guzzi.

 6. Tove Olberg

  Vilken bra och spännande tolkning!
  Supert Helen 🙂

 7. Tove Olberg

  Vilken bra, spännande och vacker tolkning!

 8. Gemsofmylife

  Alltid lika vackra bilder och tolkningen av LÄSA blev perfekt, älskar böcker och gamla böcker är ngt speciellt
  Tack för att du är med
  ’KRAM

 9. KajsaLisa

  Jättekul skrivmaskin, ser ut att väga bly. Undrar vem som kissat på den busken 🙂

  1. Helen

   Den väger verkligen bly!!

 10. Vilt og vakkert

  Heisann Helen, takk for en nydelig og annerledes innlegg som er av stor interesse for en hundeeier. Skal komme tilbake og lese hva som står der lenkene fører meg. Hva er vakrere enn gamle, slitte bøker? Tenk hvilken historie de bærer på: hvem har lest dem, hva ga innholdet dem å tenke på osv… Ha en fin dag ;:OD)

 11. BP

  Å så jag dreglade över den gamla skrivmaskinen, Charles Dickens böcker! Du och jag har en snarlik yrkesbakgrund. Jag har i och för sig aldrig jobbat på ett tryckeri men många tryckerier jag samarbetade med hade sparat de gamla blytyperna i sina lådor. Älskade att ”snoka” runt där. Men vilket pillejobb! Det var liksom inte bättre förr i tryckeribranschen…
  Att hundar kunde läsa visste jag inte, men såklart de kan. Precis som du förklarar det.
  Ett toppen inlägg, helt i min smak:-)

Lämna ett svar