Vackra ögon och ögonkontakt

You are currently viewing Vackra ögon och ögonkontakt

De vackra bruna ögonen tillhör Sally, vår första hund som jag fortfarande saknar väldigt mycket. Det är ca 1 1/2 år sedan hon gick bort alldeles för tidigt. När jag tänker på henne så är det just hennes ögon jag minns allra bäst. Ofta när hon var i närheten så hade hon blicken fäst vid mig. När jag vände mig mot henne så mötte hon min blick med sina mjuka, bruna ögon. Ibland får jag för mig att dessa ögon fortfarande ser på mig från hundhimlen.oc

Veckans tema hos Gems Weekly Photochallenge är Öga och detta får bli mitt bidrag till temat.

Ögat, själens spegel

När min mamma insjuknade i sin demenssjukdom så slogs jag av att hennes ögon förändrades. Till det yttre så såg hon helt frisk ut men hennes ögon hade tappat en del av det liv som alltid funnits där. Blicken blev mer tom och frånvarande.

Man ser fortfarande känslor i hennes blick, som glädje, irritation och kärlek trots att hennes sjukdom gått rätt långt vid det här laget. Fast det där djupet av liv och själfullhet är borta för alltid.

Ögonkontakt

Från öga och ögon till ögonkontakt. Ögon kan förmedla så mycket utan att ett enda ord är sagt.

Denna bild på min pappa och mamma är tagen för ett par år sedan när hennes sjukdom inte gått så långt. Hon bodde redan då på ett demensboende men var med till min syster som fyllde år. Man ser tydligt kärleken mellan mina föräldrar i deras blickar och det värmer mitt hjärta att se.

Fakta: Ögonkontakt

Jag hittade en artikel om ögonkontakt i GP, hela artikeln finns här >>. I faktarutan i artikeln skriver de så här om ögonkontakt:

 • Vid positiv ögonkontakt frigörs välbefinnandehormonet oxytocin. En del terapeuter använder ögonkontakt i parterapi för att öka närhet och intimitet.
 • Den socialt betingade ögonkontakten utvecklas under uppväxten. I Sverige anses det ofta vara ett tecken på ärlighet och förtroende att se någon i ögonen. I andra kulturer kan ögonkontakt uppfattas som bristande respekt och aggression.
 • En del undviker ögonkontakt. Det kan gälla deprimerade, socialt osäkra eller personer med autism.
 • Ögonkontakt är också viktig mellan människa och hund, visar en studie. Hundar ser oss gärna i ögonen för att få veta vad vi fokuserar på. Undersökningen visar att ögonkontakten stärker de sociala banden mellan hund och människa, samtidigt som hormonet oxytocin frigörs hos båda.

Källa GP

This Post Has 15 Comments

 1. "LillaSyster"

  Så fina bilder både på Sally och dina föräldrar – det lyser verkligen kärlek i båda bilderna. Önskar dig en fin helg!

  1. Helen

   Tack! Temat var lite svårt och jag fick gräva i arkivet för att hitta ögonbilder?

 2. Margareta

  Vilka fina ögon och jag tänker på din text om din mor och känner igen mig. Även om mor fortfarande bor hemma och klarar sig själv så ser jag så tydligt hur blicken hennes förändrats, minnet och annat som påverkar – så frånvarande ibland och så liten andra gånger. Ibland kan man ju också undvika ögonkontakt av andra anledningar, för att någon inte ska se en – man blir osynlig för en stund. =)
  En fin tolkning och gillar din text mycket.

  1. Helen

   Tack så mycket Margareta! Du har så rätt, vill man inte synas så undviker man ögonkontakt. Det känns åtminstone som att man är osynlig då.

 3. BP

  Sallys ögon är verkligen vackra, och tack vara temat fick du nu tillfälle att titta Sally i ögonen och lägga upp “blicken” som bidrag. Bilden på dina föräldrar är helt underbar. Den utstrålar verkligen äkta och långvarig kärlek och tillit.
  Ett härligt bidrag till temat.

 4. Musikanta

  Tråkigt att höra om din mamma. Men så fin bild på din mamma och pappa – den visar verkligen på kärleken i deras ögon. Man ska ha respekt för personer som inte vill ha ögonkontakt, tycker jag. Känner man att det är så kan man ju själv titta lite vid sidan om. Det kan ju bero på autistiska drag eller bara ren blyghet hos denna person. Man kan ju ha trevligt och prata ändå. En person, som jag känt i många år och pratat med också vid de tillfällen vi träffats i olika sammanhang och som aldrig tidigare tittat mig i ögonen, gjorde det häromdagen. Inte så länge, men dock. Då blir man glad.
  Ingrid

  1. Helen

   Du har helt rätt att man ska respektera nån som inte vill ha så mycket ögonkontakt. Det är så olika hur mycket ögonkontakt man vill ha.

 5. byblixtra

  Ett fint inlägg med fina bilder. Sally hade verkligen en mjuk och varm blick, förstår att du saknar henne. Fin bild på dina föräldrar och det stämmer att blicken förändras av demens. Det är som att livet i blicken har gått och gömt sig.

 6. Paula Merio

  Vilket underbart varmt och innerligt inlägg om ögon och ögonkontakt du har skrivit! Jag har egentligen inte mycket att tillägga, önskar bara att man kunde hejda demensens framfart som slår så hårt, framför allt på de anhöriga! Och min första hund, rottisen Larissa, hennes blick är med mig än idag fast hon gick bort 2007. Och detta med ögonkontakt hur viktig är inte den, annars vore vi ju robotar!

  1. Helen

   Tack Paula! Jag önskar verkligen att demens kan stoppas i framtiden.

 7. Anki

  Ett härligt inlägg på veckans temaord … så fina bilder!

 8. Ditte

  En väldigt fin tolkning av temat tycker jag och med väldigt vackra bilder. Och visst är ögat själens spegel. När du berättade o din mor och hennes sjukdom mindes jag att just så förändrades min pappas blick när han blev allt sjukare i sin alzheimer.
  Intressant också att läsa “fakta om ögonkontakt”.

Leave a Reply