Tryck på gardin

Du visar för närvarande Tryck på gardin

Till mitt nya pysselrum som du kan se här har jag gjort en personlig gardin genom ett tryck på gardin med Silhouette Cameo-produkter. Hos Hobbyworld har jag idag ett inlägg där jag beskriver hur jag gjort dem.

Så här gjorde jag trycket på gardinen

Jag använder vinyl till detta projekt och då kan man välja ett bredare format än 12 inch, ställ in den önskade bredden under Design Page Settings. Glöm inte att ändra inställningarna vid Cutting Mat till None.

pappersinst

Sen gäller det att ta fram en design eller använda en färdig fil från Silhouettes onlinebutik, jag gjorde min själv med olika typsnitt och lite dekor. Jag måste dock erkänna att den streckade linjen inte blev utskuren på ett bra sätt så i slutänden fick jag måla en streckad linje med en tunn pensel på gardinen

färdig fil2

När designen är klar så är det dags att skära ut den i vinyl. Under Cut Settings välj Vinyl, ändra knivens inställning, ladda vinylen utan skärmatta i Cameon och skär sedan ut designen. Gör gärna ett test innan du skär ut hela designen, det brukar vara en bra idé.

skärinst

När vinylen är utskuren är det dags att rensa bort allt som är utskuret eftersom vinylen ska användas som en stencil.

rensa

Eftersom jag hade många mindre delar på min utskurna vinyl valde jag att använda transferpapper, det är lättare när man får med alla bitar på en gång. Har man en enklare design kan man klara sig utan. Använder du transferpapper, ta bort bakgrundspappret på baksidan och klistra över den utskurna designen. Ta sedan försiktigt bort bakgrundspappret på vinylen så hela vinylen sitter på transferpappret.

transfer papper

Stryk gardinen innan du placerar ut designen där du vill ha den och lägga någonting under gardiner där trycket ska placeras, en tidning eller en bit papp. Färgen går igenom tyget och kan skada underlaget. Lägg sedan designen försiktigt på tyget och flytta runt den tills du känner dig nöjd med placeringen. Gnugga sedan fast vinylen på tyget och ta bort transferpappret försiktigt.

vinyl på plats

När vinylen är på plats är det dags att plocka fram färgen. Jag blandade till en grå färg i en liten skål med svart och vit textilfärg och man använder en svamp för att applicera färgen på gardinen. Färgen duttar man på tyget med svampen tills hela designen är täckt med färg.

färglägg

Låt sedan färgen torka helt, minst 20 minuter men gärna längre, innan du avlägsnar vinylen. För att färgen ska fastna permanent stryker man trycket på baksidan av tyget.

 

gardiner_11

Nu är det bara att hänga upp den färdiga gardinen i fönstret.

Lämna ett svar