Ouppkopplad helg

You are currently viewing Ouppkopplad helg

Något som sägs ska vara nyttigt är att emellanåt ha en helt ouppkopplad helg, att stänga av alla digitala enheter för att låta hjärnan vila, som en digital detox. Att helt enkelt stänga ner internet, stänga TV och radio och bara koppla av. Jag har själv egentligen aldrig reflekterad över om det vore något för mig för jag tycker inte att jag är särskilt beroende av att vara uppkopplad.

Nu har jag ändå upplevt en helt ouppkopplad helg, det var inte ett medvetet val men i det lilla huset i den tjeckiska byn Cista u Horek som vi besökte för ett tag sedan fanns inget WiFi, ingen TV eller radio. När jag helt plötslig var helt ouppkopplad mot yttervärlden märkte jag att det ändå är något ovanligt och annorlunda för mig. Det kändes nästan lite skrämmande hur de senaste årens mer uppkopplade liv har smugit sig på mig och att jag inte reflekterar över alla intryck som ständig vräks över mig.

Att vara i denna ouppkopplade miljö under fyra dagar gjorde mig mer avslappnad än jag varit på väldigt länge. Det fanns inget att göra i den lilla stugan förutom att tänka, läsa och samtala med maken. Att sitta framför kaminen och läsa utan en tanke på att kolla vad som hänt på Facebook, Instagram och bloggar eller kolla nya pins på Pinterest var nästan magiskt. När ögonen började falla igen var det bara att borsta tänderna och gå och lägga sig utan att kolla de senaste nyheterna på TV eller nätet. Det var otroligt skönt och sömnen kom nästan direkt.

Ouppkopplad helg av Helens Color Life

Denna erfarenhet var väldigt nyttig för mig, speciellt som jag inte trodde jag påverkades speciellt mycket av att vara uppkopplad. Jag tror det finns många fler som mig och jag kan varmt rekommendera att koppla ur några dagar ibland. Man behöver inte åka till en tjeckisk bergsby för att klara det och jag ska själv försöka koppla ur ibland för att låta både kropp och själ få vila.

This Post Has 2 Comments

 1. kiki freese

  Låter som spännande omväxling.
  Nu återstår bara min nyfikenhet över vad du gjorde i denna bergsby…eller förlåt, kanske var denna avkoppling syftet?
  Kom ihåg när vår tv gick sönder och i väntan på att fixa en ny man plötsligt upptäckte hur mycket ledig tid man hade till sitt förfogande.
  /Kiki

 2. Anni

  Så har vi det på Gotland varje sommar, bortsett från radion som spelar väderrapporten varje kväll. Jisses, vad med böcker jag läser då!
  Vad gjorde ni egentligen i byn? Semester?

Leave a Reply