Lokalproducerad deckare

You are currently viewing Lokalproducerad deckare

Veckans tema hos Gems Weekly Photochallenge är Blad och det första jag tänkte på var blad i en bok.

Den bok som jag läste ut så sent som i går kväll är en deckare skriven av Putte Näslund som bor i Docksta, ca tre mil söder om där jag själv bor. Boken heter Fallet Vogel på Ulvön och är hans andra bok med samma poliskommissarie som huvudperson. Jag fick boken i julklapp och jag misstänker att den inte är tryckt i en särskilt stor upplaga och jag vet inte var min man köpte den.

Om jag ska ge någon typ av recension, vilket jag inte är van vid, så kan jag säga att historien i sig själv är bra och har givetvis en oväntad mördare. Språket dock ger mig ibland kullerbyttor i hjärnan, det slår liksom stopp och jag måste läsa om meningen. En del av det poliserna gör känns också lite konstigt och inte särskilt troligt. Jag har läst MASSOR av deckare av många olika författare och när en text är bra skrivet så flyter den bara på utan tankevurpor. Jag tycker själv det är svårt att skriva bra text så jag har stor beundran för författare som lyckas med språket.

För mig var behållningen med boken att alla platser är väldigt välbekanta. Det förekommer också några karaktärer i utkanten av själva berättelsen som jag vet vilka de är men som här fått andra namn.

This Post Has 13 Comments

 1. Mia Halvarsson

  Hoppsan, honom har jag aldrig hört talas om men även om du inte blev överförtjust, så blev jag nyfiken 🙂 Ska se om jag hittar de där böckerna på nätet. Ha en fin onsdag och hoppas att solen skiner på dig!

 2. Emma, Sol som sol?

  Ja, att skriva texter så att tankevurporna är de rätta – ibland är de roliga! – är det inte alla som kan!

 3. BP

  Den författaren har jag aldrig hört talas om heller. Vet att det finns två författare i Täby som också har gett sig in på att skriva deckare med lokal anknytning, men dessa böcker har jag inte upptäckt hos den lokala Akademibokhandeln. Just böcker av lokala författare borde ju marknadsföras hos den lokala bokhandeln kan jag tycka.
  Sedan har vi inte bara skalpellen gemensamt utan jag kan heller inte skriva “riktiga” recensioner. Beundrar vissa bokbloggare som är otroligt duktiga på det. Å en sak till, det är en himla skillnad mellan att skriva korta blogginlägg och att skriva en bok. En fackbok är nog enklare än en roman/deckare – tror jag i alla fall.

  1. Helen

   Jag frågade maken vart han köpt boken och det var på en torgmarknad innan jul där han stod och sålde sina egna böcker! Man kan tycka att den lokala Akademibokhandeln skulle sälja lokala böcker men de kanske är för styrda av kedjan.

 4. Paula

  Jag tycker det är fantastiskt att alla som idag har lust att publicera sina skrivalster kan göra det, man behöver inte skicka in sina manuskript till de stora förlagen och låta dem nobba din bok. Jag menar förstås att det idag är så pass billigt att själv trycka upp mindre upplagor av sin bok och sen får man själv marknadsföra sitt verk på bästa sätt.
  Jag läser också mycket och är en stor beundrare av dem som kan sy ihop intressanta levande texter så man bara sitter och njuter. Att skriva bladvändare med andra ord!

  1. Helen

   Det är verkligen kul att man kan ge ut en bok hyfsat billigt om man gör allt själv.

 5. Ditte

  Vad roligt och intressant med denna deckare från din trakt och med välkända platser. Tycker platserna verkar välkända för mig också- I alla fall att jag besökt dem några gånger. Kanske kan jag hitta boken när jag i sommar kommer på jobbresa till Ö-vik och höga kusten. En resa jag verkligen gläder mig åt. Tack för en intressant tolkning av veckans ord.

 6. Violen

  Spännande att läsa och vända blad i en närproducerad bok! Måste vara kul att ha även om den skaver lite.
  Ha det gott!

 7. Carita Liljendahl

  Inte lätt att skriva deckare, men rätt att stöda en lokal förmåga.
  Mina böcker kallar jag hellre relationsromaner än deckare, fastän nån påstod att de var lite som deckare, men nej – det är en svår genre 🙂
  Fin tolkning – jag har också bokblad hos mig.

 8. Musikanta

  Jag tycker också att det är roligt att läsa böcker med platser man känner igen. Därför läser jag gärna svenska författare. Dessutom slipper man undra vad författaren hade valt för ord, t.ex. på engelska. Men trots det älskar jag engelska författare också. Det är klart att du blir lite kritisk när du har läst så många deckare före den här boken. Det kanske blir fler av författaren när han har fått lite mer vana att skriva – fint att du köpte boken av honom.
  Ingrid

 9. KajsaLisa

  Ett trix att skriva bra, skriv texten och läs in den på något sätt, sen lyssnar du på det. Kul med böcker där man känner igen miljöerna.

  1. Helen

   Tack för tipset. Det ska jag prova,

 10. Vilt og vakkert

  Heisann, det er rart det der med forventninger. Det gjelder også filmer. Vi så Parasitten forrige uke. Jeg slet med å holde meg våken gjennom filmen. Er det ikke snart slutt, tenkte jeg lenge… og Herren i Huset tenkte det samme! Og tenke seg til …den har fått gullpalme og Oscar! Det hadde den ikke fått om jeg hadde vært i komitéen! Men vi er de eneste som ikke ble begeistra etter hva jeg har skjønt, vi er skikkelige “under dogs” ser det ut til. Både unge og gamle venner har latt seg rive med. Plottet er genialt, men det burde da ha vært mulig å lage en med engasjerende film ut av det enn denne (synes vi) ;:OD)
  Godt det er flere meninger.

Leave a Reply