Ljus och värme

Du visar för närvarande Ljus och värme

Hos Gems Weekly Photochallenge är veckans ord Värme. Just nu har vi ingen värme utomhus, tvärtom så är det riktigt kallt. Temperaturen har legat runt -15 till -18 grader varje dag och det ser ut att fortsätta vara kallt ett tag till. När det är så kallt ute blir jag extra tacksam för att vi har ett rejält, svenskt hus med bra värme. Vi har golvvärme i hela huset och sådana här kalla dagar gör den sig extra bra när golven är ljumma och sköna att gå på.

Brinnande stearinljus ger både värme och ljus.

För oss som är vana vid elektriskt ljus är levande ljus mest mysbelysning. Åtminstone så länge vi har elektricitet. Det är svårt att föreställa sig hur livet var på den tiden när de enbart hade oljelyktor och stearinljus att lysa upp sina hem med.

Just nu mitt i den smällkalla vintern skulle det vara skönt att åka till varmare breddgrader, men vi har inga sådana planer. Då får jag tända några fler ljus och trösta mig med de istället.

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. BP

  Ni har betydligt kallare än vi med våra sju minusgrader. Åt andra sidan är det varmare hos dig än i Åsele till exempel, där det är svinkallt med 20-25 minusgrader Ja, det är ju ändå bara januari i vårt avlånga land;-)
  Golvvärme är en härlig lyx, och att bo i ett hus som är anpassat till svenska vintrar är jag så otroligt tacksam för. Nu bor jag ju i lägenhet, där det sällan är kallare än 22 grader åsså sköter HSB snöskottning och sandning. Så det slipper jag också;-)
  Jättefina bilder med levande ljus. Vi har inte ett enda, utan är LEDade. Ja, jag vet det kommer inte gå så bra för oss om det blir elavbrott…

  Ett toppen bidrag till värme!

 2. Beppan

  Sköna värmande foton hos dig! visst är det tur att vi har varma hus vi som bor där kvicksilvret kryper
  ner många grader under nollan under vintrarna. Vi hade minus 27 i morse.
  Skönt också med elektriciteten – annars hade vi i stort sett varit tvungna att leva efter ljuset utomhus, vilket
  ju inte är så mycket att hurra för denna tid på året. Solen gick upp 9:08 idag och ner 14:14 = 5 tim dagsljus…
  Men vänta bara. Om några månader har vi ljust dygnet runt – och barfotaväder. Fast det är svårt att tänka sig just nu.

 3. Ditte

  Skönt med värmande golv och ett varmt hus när kölden gör sig påmind. Och att tända ljus ger också en skön och fin värme. Inte så vanligt att man gör det utomlands direkt, men desto vanligare hos oss. Och det är jag glad för. Tänder ofta och gärna massor av levande ljus.
  En fin tolkning av temat.

 4. Paula

  Kura skymning kallades det visst, när sysslorna inte längre kunde göras för att dagsljuset försvann… Jag gillar fortfarande att kura skymning men samtidigt är jag urless på mörkret för det gör att hundpromenaderna blir på tok för få. Men ljus inomhus lindrar alltid och gör mysfaktorn så mycket större

 5. Lillian

  Skikkelig kos med stearinlys, det gir lun varm stemning.

 6. Stare Ström

  Nu är det skillnad mellan norr och söder i detta land! Här har jag blommande vintergäck i rabatten! Men ljus brinner hos mig också. Inte för värmen utan mera för stämningen.

 7. Musikanta

  Vackra bilder av vanliga ljus! De både värmer och lyser i mörkret.
  Ingrid

 8. "LillaSyster"

  Det vore jobbigt för ögonen att bara ha stearinljus/oljelampor att lysa upp med. Men som mys funkar det alldeles utmärkt. Burr så kallt du har det här har legat runt -5, men med blåst så det har känts bra mycket kallare. Som tur är går det ju mot vår och skönare dagar=) Ha en bra helg.

 9. Jutta K.

  First of all many thanks for your comment
  at my ” warmth ”
  Your photos are also very appealing.
  Candlelight always radiates a very special warmth!
  Warm regards from Germany

 10. Violen på Brandholmen

  Vackert och stämningsfullt med brinnande stearinljus! Du har verkligen lyckats få en känsla av skön värme i dina bilder!
  Trevlig helg!

 11. Herr nilssons fru

  Ljus o värmen – de e fint o rogivande. Vacker bild.

  Såg du hade en fin hund, är det en vit herdehund tros? Min yngsta sons sambo (ja de är hon som gillar träning o sånt bäst) har nyligen köpt just en vid herdehund, de ser precis ut som en vit schäfer. Själv har jag en blandning mellan Schäfer och Golden Retriever, hon är den sistfödda av våra 8 valpar som våra två andra fick. Hon är 11 i år o mor o far finns inte längre 🙁

  Kramiz

 12. byblixtra

  Det är skönt att sitta inomhus och kura med levande ljus när det är kallt utomhus. Här är – 28 och det lär bli kallare under kvällen. Vackra foton på ljusen.

  1. Helen

   Fy så kallt ni har det!!! Då är det verkligen skönt att vara inne.

 13. Ama de casa

  Här har vi också kyligt nu och eldar värmeljus som bara den! Fast lite andra värmekällor har vi också – tack och lov!

  Härlig tolkning och vackra ljus 🙂

 14. Anne-Mari

  Det varmar å sjå på levande lys.
  fint bilde.

Lämna ett svar