Fem en fredag och tomten

You are currently viewing Fem en fredag och tomten

Det är fredag igen och jag har jobbat min första vecka efter semestern. Jag har inte riktigt hunnit allt jag tänkt så det får bli ett kombinerat inlägg till Gems Weekly Photochallenge och Fem en fredag

Tomten

Hos Sanna är temat Tomten och jag måste erkänna att vår tomt kunde ha varit mer välordnad. Tomten är kuperad och vi har flera slänter, några små gräsmattor på de plana ytorna och ett par rabatter och buskar här och där. Slänten närmast huset har gräs som vi klipper och halva slänten är fylld med planterade buskar. Övriga slänter är däremot totalt oplanerade och där växter mest högt gräs, lite brännässla och hallonris. Fast just nu så gillar jag hallonriset som är fulla med vildhallon som jag kan plocka stående på gräsmattan.

I år har jag tyvärr inte plockat mycket hallon, det är lite svårt med en valp som jag samtidigt måste hålla koll på. En liten stund går bra sen så strövar han iväg och det går en trafikerad väg inte särskilt långt från tomten så det gäller att hålla koll.

Nova älskar att äta hallon och lilla Guzzi börjar lära sig att plocka dem själv. Fast helst vill han att jag ska plocka dem åt honom. Ibland står bägge på mina fötter och det underlättar inte min egen plockning av de goda bären.

Bredvid garaget och bakom huset har vi istället blåbär. Hundarna älskar också blåbär och har ätit upp de flesta av bären.

Stopp!

Temat hos Elisa är Stopp! och detta är veckans frågor:

1. Vad har det varit för mycket av i ditt liv på sistone?
2. På vilket sätt är du överansträngd?
3. Vad i ditt liv drar över på tiden?
4. Vad är droppen som får din bägare att rinna över?
5. Vad tar udden av det hela när det blir för mycket

Vad har det varit för mycket av i ditt liv på sistone?
Sorg och bedrövelser. Min mamma gick bort för mindre än två veckor sedan och blev endast 73 år. Hon var sjuk i Alzeimers och bodde på en demensavdelning men trots det var jag inte beredd att förlora henne. Dessutom är Guzzi halt. Vi ska till veterinären med honom idag och jag oroar mig för honom.

På vilket sätt är du överansträngd?
Det är mer att ordna efter ett dödsfall än jag insett och all oro gör mig lite överansträngd.

Vad i ditt liv drar över på tiden?
Städning är något som jag inte hinner med just nu. Trots att det väldigt väl behövs med två hundar som drar in grus och tappar vit, lurvig päls.

Vad tar udden av det hela när det blir för mycket
Att gå ut i skogen med Nova och sitta på en sten och njuta av den härliga luften som äntligen börjar kännas som höst. Inte tänka, bara känna – då lättar trycket.

This Post Has 21 Comments

 1. Boklysten

  Beklagar din förlust! Det är mer än man anar att ordna efter ett dödsfall (har själv hållit på med det två gånger), hoppas det går bra till slut..

  1. Helen

   Jag är glad att jag har två syskon en sån här gång och att pappa är rätt pigg. Både för att dela sorgen och allt fix.

 2. "LillaSyster"

  Fina bär i din trädgård. Jag håller tummarna för att det går bra hos veterinären idag. Det är tur att du vet hur du ska hämta ny kraft, för det du upplevt senaste tiden sliter. Strunta i att städa, det finns viktigare saker att fokusera på. Be om hjälp av nära och kära, vänner, kollegor. Säg som det är. Det är säkert någon som kan rycka ut och ta ett tag med dammsugaren och moppen medan du sitter på en sten och andas. TA hand om dig vännen!

  1. Helen

   Tack och du har helt rätt. Städningen får vara. Guzzi är nu röntgad och det är inget som är skadat allvarligt så det är vila och inflammationshämmande som gäller. Det blir inte lätt med en valp men vi får försöka så gott det går 🙂

 3. Anne-Mari

  Kondolere med tapet av mor di.
  Det er livets gang, men det passar aldri å miste nokon ein er glad i.
  Eg mista mor mi for 17 år sidan, ho vart 77 år og døde av kreft.
  Det var eit stort tap og eg tenker på henne ofte.
  Det er fint du har hunden og kan får trøst og glede av.
  Klem frå Anne-Mari

  1. Helen

   Tack Anne-Mari! Jag tror det är speciellt att förlora sin mamma, den som har känt en hela livet och som alltid funnits.

 4. Klara Ovidia

  Så du har bärtomt , ätliga godsaker 🙂 till nytt o nöje för två- och fyrbenta.
  Den sista frågan med ditt kloka svar – du kommer genom sorgen!
  Ge dig tiden 🙂

  1. Helen

   Bären och närheten till skogen är det bästa med vår tomt :-). Tiden får ha sin gång och jag är glad att jag har syskon och familj att dela denna tid med.

 5. BP

  Jag gillar trädgårdar som är vildvuxna och inte perfekta. Det är mera naturligt enligt mig. Gillar namnet Guzzi, är det en Moto Guzzi som inspirerade till namnet. Är Guzzi er nya hund eller är du “bara” hundvakt.

  Din mamma var alldeles för ung för att gå bort, då blir det minst dubbelt så svårt att komma över det faktum att man liksom inte har en mamma kvar. Allt arbete efteråt är kanske en bra sysselsättning att an håller igång med praktiska måsten, men det hjälper ju inte sorgearbetet som på något sätt måste skjutas upp.
  Ger dig en varm styrkekram!

  1. Helen

   Tack för kramen BP! Visst var hon för ung och den hemska sjukdomen har länge gett oss mycket sorg men jag var ändå inte beredd. Hon fanns ändå där trots att det som var hon redan var borta. Guzzi är vår nya hund. Hos veterinären röntgade de honom och kunde konstatera att inget är skadat utan han har nog fått en sträckning så det är vila som gäller.

 6. Sara Pepparkaka

  Jag beklagar sorgen. Det är nog bara att försöka låta allt ta den tid det tar. Jag hämtar också kraft i naturen.

 7. Ditte

  Vad fint att få titta in på din tomt och ta del av det som finns där. Förstår att det är svårt att plocka hallon och ägna sig åt trädgården med em liten pigg valp-

  Ja, livet har sin gång . Och jag vet så väl hur bedrävlig den hemska alzheimersjukdomen är. Min pappa hade den också. Och jag önskade så att jag kunnat skynda på så att han inte behövde lida.
  Många tankar till dig.

 8. Hanneles bokparadis

  Det finns roligare än städning, dödsfall kan stressa, lite hallonris växer hos oss nära huset i makadam, vår trädgård 810 m² söndersprängt berg – som växt långsamt, nu fullt med bärbuskar, fruktträd och annat

 9. Paula

  Hej, jag hoppas du fick positiva besked från veterinären, växtvärk kanske?
  Allt man måste ordna med mitt i sorgen efter en nära anhörig är stressande och jobbig, men jag tror den också har en mening. Man känner ändå att man har saker att uträtta, för att bara ge efter för sorgen fungerar sällan så bra. Då menar jag att det kan vara positivt att ta hand om praktiska göromål även fast det är tungt. Med tiden kommer de fina minnena att tränga bort det sorgliga slutet.
  Varma tankar från pörtet

 10. Anneli - A'la Foto

  Jag är så ledsen för din skull! Man kan aldrig förbereda sig inför det man vet ska komma! Tur att du har hundarna! Hoppas verkligen att det inte är något allvarligt med din hund! Vackra bär har du på tomten som du och hundarna kan njuta av! Perfekt! 🙂 Kram!

 11. Violen på Brandholmen

  Hallon och blåbär på tomten, så gott! Jag gillat tomter som inte är så välordnade utan ser lite naturligt stökiga ut.
  Trevlig helg!

 12. Vilt og vakkert

  Heisann, har flere ganger den siste tida fått høre at livet er ikke til for pingler eller pyser, og det er sannelig rett. Heldigvis leger tiden de fleste sår, men vi må leve med arrene.
  Jeg mista en god venninne forrige uke, vi skulle på nytt bli farmødre sammen. Ho fikk leve en dag etter sønnesønnen kom til verden. Jeg håper jeg har mange år igjen sammen med lille Theodor som ble født 18. juli.
  I nabolaget har vi en hund som elsker svartsurbær. Vår hund vil verken ha det eller andre bær, men han liker epler og pærer, spytter ut steinene som vi finner overalt. i huset. Flott at båndtvangen er over for i år. Vår hund elsker å springe fritt… husker det var slitsomt da han var valp. Håper skaden på foten til valpen din kan rettes opp, tvi, tvi,

 13. byblixtra

  Det låter som en fin tomt med vildhallon och blåbär inpå husknuten även om nu vovvarna äter upp en del av bären.
  Det är en sån härlig bild med Nova och Guzzi som äter hallon och hoppas att Guzzis hälta går över.

Leave a Reply