En fiffig liten dosa

You are currently viewing En fiffig liten dosa

Under sommaren har jag renoverat och gjort om äldste sonens rum till en walk-in-closet och syrum. Där är ett smalt, högt fönster mot skogen som fått en slinga med glödlampor som fönsterbelysning. Enda problemet med det var att eluttaget till slingan är längst ner vid golvet bakom byxorna som hänger framför eluttaget. Det blev rätt besvärligt att dra i och ur kontakten när jag vill släcka eller tända slingan.

Jag funderade hur jag skulle lösa detta och jag tänkte först på en timer. Timers har jag många men de vanliga analoga får alltid spel efter ett tag och börjar ticka högt och irriterande och de digitala är så dryga att ställa in.

Under en tur till den lokala Clas Ohlssonbutiken hittade jag denna dosa med två tillhörande eluttag. De var inte jättebilliga men jag slog till och är mer än nöjd med resultatet.

Ett av de medföljande eluttagen sitter nu i vägguttaget med ljusslingans kontakt inkopplad. Med dosan kan jag släcka och tända slingan när jag vill. Utan att behöva böja mig ner under alla kläder och sätta i eller dra ut kontakten! Dessutom använder jag det andra eluttaget på ett annat ställe och kan köpa till tre eluttag till och använda samma dosa. Fiffig och bra dosa!

Denna dosa blir mitt bidrag till Gems Weekly Photochallenge med tema Dosa denna gång.

Fem en fredag v. 38: Uppkoppling

Jag kör en kombo och försöker svara på Elisas frågor som denna vecka handlar om vårt uppkopplade liv.

 1. När var första gången du kopplade upp dig mot Internet?
 2. Var ”hängde” du i början av din internettid?
 3. Vilken var din första e-postadress?
 4. Vem skulle du vilja träffa på riktigt som du endast känner online?
 5. Vem i din närhet är minst uppkopplad?

När var första gången du kopplade upp dig mot Internet?
Jag minns inte exakt men det var nog i början av 90-talet. Tror nästan jag fick internet på jobbet före hemma men det var nog ungefär samtidigt.

Var ”hängde” du i början av din internettid?
Jag hängde inte så mycket på internet i början. Var rätt trädgårdsintresserad på den tiden och sökte nog mest information om växter o dyl.

Vilken var din första e-postadress?
helen.thalen@ornsat.se tror jag var den första som jag hade privat och som följde med internetabonnemanget. Den är borta sedan länge nu.

Vem skulle du vilja träffa på riktigt som du endast känner online?
Det skulle verkligen vara skoj att träffa några av de bloggvänner som jag träffat online.

Vem i din närhet är minst uppkopplad?
Det var en svår fråga och för två månader sedan hade jag sagt mamma men hon lever ju inte längre. Pappa har ingen smartphone men han sitter vid sin dator och letar musik, noter och annat han gillar så jag har inget bra svar på den frågan.

This Post Has 10 Comments

 1. Hanneles bokparadis

  nu har min 87-åriga mor en sån dosa, hon har svårt att gå och krypa efter uttag, hennes 82-åriga make fixade det. Han är duktig med datorer fast han aldrig har jobbat med det, svetsat och sånt har han gjort. Laddat ner musik och annat. Nu hade jag mig mig en sticka, han hade scannat alla mammas gamla foton, så jag tog med mig flera hundra bilder i fickan 🙂
  Svårt att minnas år, men jag minns min första digitalkamera år 2000 kr, kostade förmögenhet, små minneskort…
  Trädgård har jag också varit intresserad av, trevlig hobby och med internet kunde man “besöka” andras trädgårdar långväga… träffas i verkliga livet också.

 2. Ingrid

  Tack för tipset om den där dosan! Den ska jag absolut ta mig en titt på.
  Kul att läsa dina svar på Fem en fredag.
  Hälsningar från Gotland!
  /Ingrid

 3. "LillaSyster"

  Smart och praktiskdosa!
  Undrar om det inte ligger ett sådant kit här någonstans som maken köpte för längesedan….. Kanske skulle ta koppla in det. Ha en fin helg!

 4. BP

  Ursnygg ljusslinga och vilken fiffig lösning. Smart!
  Du var tidig ute med din internetuppkoppling måste jag säga. Själv köpte vi vår första PC 1988, men det var nog i slutet av 1990-talet som vi köpte modem via telefonledningen. Å snabbt gick det ju inte, åt andra sidan fanns ju inte så många sajter uppe, och FB och bloggande var ju inte påtänkt då.
  Nej, det var inte bättre förr;-)

 5. Paula

  Dosor till diverse elgrejer, jag måste erkänna, jag har inga timer, jag har inga dosor, jag har ingenting. Känner mig som en hjälplös hundraåring i det fallet.
  Men, nu till uppkoppling, ingen Einstein där heller, men har ju jobbat på bank i över tjugo år och sen privata företag, så där är jag lite mer hemma. Förutom att det mesta hände innan internet…tack o lov för envis dotter som vägrade se sin mor som bara en skogsmulle! Skulle gärna vilja träffa dig om o när det vore praktiskt möjligt, du är en jättehärlig tjej !

 6. Klara Ovidia

  Mycket praktisk lösning du hittade, smartdosan funkar 🙂
  När jag läser ditt fem en fredag fick jag tänka efter …
  Trevlig helg!

 7. Ditte

  Vilket jättebra tips och bidrag till fotoutmaningen. Denna dosa är något jag också ska inhandla. Stort tack!

 8. byblixtra

  Det var en bra lösning på belysningsproblemet. Såna uppstår ju då och då, så det var ett bra tips! Praktiskt med en walk-in-closet och fint med ljusslingan i fönstret.

  Jag håller med dig om att det skulle vara roligt att träffa bloggvänner som man lärt känna via nätet. Jag har varit på “nät-träffar” då det fanns diskussionsgrupper i olika ämnen på MSN men det var länge sedan. 🙂 Det var roligt att träffa nätkompisarna och några har jag kontakt med fortfarande.

 9. Musikanta

  En synnerligen praktisk dosa! Inlägget kan säkert inspirera många att köpa en sådan.
  Ingrid

 10. KajsaLisa

  Jättebra ide, mitt problem är bara det att jag alltid glömmer var jag lägger fjärren. Kul lampgrej. Dina två senaste kommentarer hos mig hade hamnat bland spammen. Men jag lovar at ha bättre koll i fortsättningen.

Leave a Reply