Dana Point med valsafari och woodies

You are currently viewing Dana Point med valsafari och woodies

Vi är nu hemma efter att ha varit i Kalifornien en vecka. Jag har börjat gå igenom alla fotografier och börjar med att visa bilder från en valsafari i Dana Point.

Vår semestervecka innehöll inte så många klassiska turistutflykter men vi ville försöka göra något vi inte gjort tidigare i detta område. Efter lite sökning hittade vi att man kan åka på valsafari, “whale watching” i Dana Point. Vädret var strålande och ovanligt varmt för säsongen så vi åkte dit på söndag förmiddag. Vi hade varit uppe tidigt och hunnit på swapmeet i Long Beach redan kl 06.00 innan vi åkte söderut för att att se valar.

Woddieträff

Det första som mötte oss när vi kom fram till Dana Points hamn var ett gäng woodies. Min man har ett stort intresse för gamla amerikanska bilar, vi hade redan varit på ett par bilträffar så han blev glatt överraskad.

En woddy är en bil som har delar av trä som tillverkades i slutet av 1940-talet och början av 50-talet. Woodies stod högt i kurs bland surfande ungdomar i Kalifornien eftersom de var billigare än andra bilar och var stora nog att rymma surfbrädor och utrustning.

Woodies är läckra och de passade verkligen in i miljön i Dana Point. Dessa woddies var otroligt fina och idag är de inte speciellt billiga.

Julen närmar sig med stormsteg men i det soliga, varma Kalifornien var det svårt att få någon julstämning. Denna woddy var dock väldigt julpyntad och gjorde ett försök att sprida julkänsla i värmen.

Valsafari

När vi ätit lite lunch och tittat klar på bilarna var det äntligen dags för valsafari. Vi var väl medvetna om att det är långt ifrån självklart att vi få se valar under dessa turer. Någon dag tidigare hade vi träffat en familj som bor här som aldrig sett några valar när de varit ute på valspaning.

På båten berättade de att under några veckor hade de sett ett mindre grupp knölvalar och de visste på ett ungefär var de kunde vara. Vi hade otrolig tur och valarna var kvar och vi fick se fyra knölvalar. Förutom vår stora båtar var det en del mindre båtar som samlats för att se de ståtliga djuren.

Knölval utanför Dana Point av Helen Thalen

Det är otroligt stora, majestätiska djur som tar sig fram med stora, lugna rörelser.

Valsafari i Dana Point av Helen Thalen

Enligt guiden var de här valarna på vandring och de färdades i ungefär 5 knop. De gled fram och dök upp med jämna mellanrum, blåste ut ånga och vände åter ner i vattnet. De gjorde inga hopp och plask som vi sett knölvalar göra utanför Maui på Hawaii för ett antal år sedan.

När vi följt valarna på en del av deras resa åkte vi vidare och för att få se delfiner som de hade koll på var de fanns.

När vi kom fram så var här ytterligare en knölval som simmade tillsammans med delfinerna. Det märktes direkt att här var det ett stim med småfisk som delfinerna och valen mumsade på. En massa sjöfåglar passade också på att få sig ett skrovmål.

Det kryllade av en mängd delfiner runt båten. För mig var det första gången jag sett delfiner i vilt tillstånd. Men att fånga delfinerna på bild var inte lätt för de är så otroligt snabba i sina rörelser. Det var maken som höll i kameran under valspaningen och trots att han knäppte massor av bilder lyckades han bara få med några bilder där delfinerna var med.

Själv filmade jag med mobilen och har satt ihop en liten film där man ser valen och delfinerna tillsammans.

På slutet av filmen ser man hur delfinerna följde båten en bit när vi var tvungna att lämna dem. De surfade i vågorna efter båten och såg ut att roa sig kunglig.

Jag kommer aldrig att glömma turen på Stilla havet med de magnifika varelserna vi fick se. Det blev en av höjdpunkterna på vår semesterresa.

Leave a Reply