Bågar som väcker minnen

Du visar för närvarande Bågar som väcker minnen

Hos Gems Weekly Photochallenge är veckans tema Båge. Efter att ha kollat runt bland andra deltagare fick jag äntligen lite inspiration för att göra ett eget inlägg.

De första bilderna är dagsfärska på ett par av alla glasögon jag hade som barn och ung. Jag hade oturen att födas med en stark närsynthet. Som ung var det inte särskilt kul med glasögon tjocka som flaskbottnar och givetvis blev jag retad i skolan. Att prova glasögonbågar var också jobbigt. Först såg jag dåligt hur de passade sen blev jag alltid förfärligt besviken när de var klara med de tjocka glasen monterade. Det är svårt att se på bilden hur starka glasögonen är. I klass åtta började jag med linser vilket gjorde livet lättare fram tills jag jobbade på ett tryckeri där luften var hemskt torr.

När jag var mellan 30 och 40 år, jag minns inte exakt när, så opererade jag ögonen. Det funkade inte med vanlig laseroperation utan jag var tvungen att åka till St Eriks Ögonsjukhus i Stockholm där de opererade in en extra lins framför min egen lins. Sen dess har jag som många drabbats av åldersförändringar och har nu progressiva glasögon, men med en normal styrka på glasen så är jag nöjd och glad ändå.

Jag slänger med ett par bilder från arkivet också. Den första är en bild över Ulvöhamn där hela hamnen svänger som en båge.

Nästa bild är från Herrgårdsparken i Köpmanholmen där Nova sitter framför en bågformad fönsteröppning i en mur.

Sista bilden blir från samma dag men då är vi vid kajen i Köpmanholmen där konstverket Vågen med sina bågar pryder strandkanten.

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Marie i Skrifvarstugan

  Så skönt att det finns bra hjälp att få numer när man ser dåligt och att man numer kan hitta riktigt fina glasögon och att det är accepterat. Kanonfina bilder allihop som du lyckats lösa på ett galant sätt på temaordet båge. Eftersom jag har hund själv så fastnade jag förstås särskilt för din fina hundbild. Så vacker vovve som sitter där så fint.
  TREVLIG HELG ! /Marie

 2. BP

  Är väldigt förvånad att du har sparat dina gamla glasögon. Okej, det kom ju väl till pass till temat den här veckan, men de väcker ju hemskt negativa minnen hos dig. Jag hade ju slängt dom för länge sedan. Är otroligt glad att du blev hjälpt på St. Eriks sjukhus och att du nu har en extra lins och progressiva glasögon som du är nöjd med.

  Vet inte om du har tänkt på det, men bågarna du visar upp i första bilden har varit inne för inte alldeles för länge sedan. Den i mitten är inne just nu, den till höger liknar en båge jag hade för 10 år sedan, och den till vänster är nästintill tidslös.

  Bilden på Ulvöhamn är fantastiskt bra, och fina fotomodellen Nova på bänken är såååå fin. Å sista bilden – den skulpturen är helt i min smak:-)

 3. Vilt og vakkert

  Heisann, så fine brillene du valgte var til tross for at du ikke helt klart så hvordan du kledde dem. Virkelig i min smak. Mitt barnebarn knakk de første brillene jeg fikk da jeg var 14 år. Jeg hadde tatt omsorgsfullt vare på dem i over 50 år, så kom den lille røveren og delte dem i to i sommer! Ulvöhamn er et skikkelig sommersted ser det ut som med flott havn og nydelige omgivelser.
  BSW i morgen, om du vil og kan… Ha en fin dag ;:OD)

 4. Violen

  Kul att se din glasögonsamling! Man hinner avverka ganska många par och det är lite nostalgi när man ser tillbaka. Jag samlade ihop alla mina som låg och skräpade och lämnade in dem till min optiker. Där blir de uppmätta och vid behov lagade och skickas sedan iväg till något land där de gör mer nytta än i mina gömmor. Jag tror inte det är så viktigt då om bågarna inte tillhör senaste modet.
  Ha det gott!

 5. "LillaSyster"

  Du har sparat på dina gamla bågar, jag har inga kvar sen jag var liten och då har jag som du haft bågar så gott som hela livet. Fick mina första i fyra årsålden, men retad kan jag inte minnas att jag blev. Förutom att man fick höra glasögonorm någon gång, men inget allvarligt. Jag har aldrig funderat på linser och laser, glasögon är liksom jag =) Förnyade körkort för ett tag sedan och nu fick man inte fota med glasögon på längre – känns inte som om det är jag på kortet, inte på passet heller. Du ha en bra lördagskväll! Och Nova är så fin! Kram

 6. KajsaLisa

  Fin bågsamling och vyn över var fantastisk. Nova vaktar bågen och blir alltid lika bra på bild. Konstverket var kul.

 7. Beppan

  Oj vilken bågsamling! Jag har haft glasögon sedan jag var tre år, men nu finns bara resterna av dom allra första kvar.
  Nova är ju som gjord för att pryda den där bågformade öppningen.

 8. Klara Ovidia

  Kan tänka mig hur svårt detta med närsynthet och glasögon måste har varit då du var barn. Jag säger wow för dina fina bilder på glasögon; jätteläckra! Fina bågar i alla bilderna!

 9. byblixtra

  Det blir ett gäng glasögonbågar under en livstid när man har synfel. Läckra bilder på glasögonen.
  Så vacker hamn det är i Ulvön.
  Det var ett kraftfullt och vackert konstverk på stranden.
  Nova är så fin där hon sitter på bänken framför den bågformade öppningen.

 10. Ama de casa

  Jobbigt att ha ett sånt besvärligt synfel redan från unga år. Skönt att du har blivit hjälpt!

  Själv skaffade jag glasögon först när jag var 45 och skulle åka till Kenya en månad och åka på ett flertal safarisar. Tyckte att det kanske skulle vara kul att se även dom djur som var mindre än elefanter. Synfelen kommer ibland krypandes… 😉

 11. Paula

  Alltså du är makalös! Vilka fantastiska varianter på temat. Hur kan de ha funkat så bra på dig, den stackars glasögonormen? Jag tycker så¨synd om dig för att du fick lida så¨i din barndom och gläds med att du slipper allt sånt nu!

Lämna ett svar