Valpar i Bosnien och fem frågor

You are currently viewing Valpar i Bosnien och fem frågor

Vi har en tid funderat på att skaffa en hund till. Förra veckan var vi därför till Od Semberije Kennel i Bijelina, Bosnien och Hercegovina. De har just nu en kull med valpar som var sex veckor gamla när vi var dit. Om några veckor får de ytterligare en kull med valpar så vi hoppas att någon av deras valpar får flytta till oss så småningom.

De var de allra sötaste varelser man kan tänka sig och det var en perfekt tid att hälsa på dem. Bara på de dagar vi var där såg vi hur de utvecklades i rasande fart.

Med kameran tog vi över 2000 fotografier plus bilder vi tog med mobilerna. Det är hopplöst att välja ut några favoriter därför har jag gjort ett bildgalleri som den som vill kan bläddra igenom.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Fem en fredag

Jag tänker också delta i en för mig ny utmaning, Fem en fredag som Elisa håller i. Varje fredag lägger hon ut fem frågor som man ska besvara och vecka 21 är det dessa frågor:

 1. Vilka tre önskningar skulle du be en ande om?
 2. När gick din senaste önskan i uppfyllelse?
 3. Har du någon gång sett ett stjärnfall?
 4. Önskar du dig något när du blåser ut ljus på tårtan?
 5. Vad önskar du inte din värsta fiende?

Vilka tre önskningar skulle du be en ande om?

Som första önskning skulle jag vilja att anden utrotade eller plockade fram ett vaccin mot några sjukdomar. Det finns många hemska sjukdomar som det fortfarande inte finns något botemedel mot. Den första sjukdomen är ALS som är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Den som har ALS får förr eller senare andningssvikt och avlider. Den andra sjukdomen jag skulle be anden utrota är Alzeimers som är betydligt vanligare. Dessa är hemska sjukdomar som sakta bryter ner och jag har sett det på nära håll, hur de drabbar både individen och alla runtomkring.

Önskan nummer två skulle vara att anden gjorde så att jag utan ansträngning gick ner 15 kg i vikt och sen inte skulle gå upp igen, oavsett vad jag åt eller gjorde. Det är en hemskt ytlig önskan och jag vet med mitt förstånd att jag duger som jag är. Ändå går det aldrig en dag utan att jag tänker att jag måste gå ner i vikt och får dåligt samvete för något jag äter.

Önskan nummer tre skulle vara en stor pengavinst som skulle lösa de flesta av mina övriga önskningar. Nu köper jag aldrig lotter eller spelar om pengar eftersom som realist inser jag att någon storvinst aldrig kommer.

När gick din senaste önskan i uppfyllelse?

Jag önskade redan som barn att jag hade en hund och den önskan gick i uppfyllelse 2011 när vi skaffade vår första Vita herdehund. Numera önskar jag mig sällan något för som realist (eller kanske pessimist), inser jag att önska sig saker är bortkastad tid. Ibland kan jag önska mig små saker som att det ska gå bra när jag ska in på en tävling med Nova och ibland går det bra och ibland inte.

Har du någon gång sett ett stjärnfall?

Det har hänt med det var länge sedan.

Önskar du dig något när du blåser ut ljus på tårtan?

Det var så länge sedan jag hade några ljus i min tårta så jag kan lugnt säga att det gör jag inte.

Vad önskar du inte din värsta fiende?

Jag har inga fiender men det finns människor i vår värld som jag inte gillar jättemycket men INGEN borde få sjukdomen ALS.

Det var mina svar på rätt svåra frågor och jag ska försöka delta fler gånger om jag hinner och kan.

This Post Has 10 Comments

 1. "LillaSyster"

  Jag är kär……vilka underbara valpar, säger jag som är kattmänniska ut i fingerspetsarna. Jag hoppas att du får köpa en liten valp i nästa kull, ska bli spännande att följa den utvecklingen! Ha en skön fredag!

 2. Hanneles bokparadis

  så söta valpar, fint att du fått en egen hund. Jag är kattvakt åt sonen ibland, det är trevligt. Stjärnfall ser man lättast om man går ut i mörker, jag tycker om att titta på stjärnor.

 3. Paula

  Men kära nån, hur ska jag kommentara allt detta! Valparna, att du inte smugglade in minst tre tillbaka till Sverige!!! Heelt underbara! Lycka till, hoppas det blir en helt underbar valp till er! Angående önskningarna: sjukdomar som behöver utrotas, det finns det många. Jag har läst böcker skrivna av ALS-drabbade, jag har också sett dokumentärfilmen om en man som kämpade på och överlevde flera år. Men sättet att tyna bort är hemskt. Då är det faktiskt enklare med demens, för det är de anhörigas sjukdom, de drabbade lever ganska nöjda i sin lilla värld…
  Du tog verkligen frågorna på allvar, utom vikten då, jag behöver gå ner 30 kilo men vete sjutton hur det ska gå till. Alltid lika trevligt att hälsa på hos dig, trevlig helg!

  1. Helen

   Tack Paula! Jag längtar verkligen efter att få hem vår nya lurviga familjemedlem men det dröjer ett tag eftersom de bl.a. måste rabiesvaccineras men den som väntar på något gott…?

 4. Tantaugusta

  Vilka sötingar! Vi skaffade hund förra sommaren och har inte ångrat oss en enda gång (eller kanske när han tuggade på helt nya lister i köket… men det har vi glömt nu).

  1. Helen

   Det är så härligt med hundar och jag är glad att både du och jag får ha en i familjen, fast förhoppningsvis har vi två :-).

 5. byblixtra

  Ett helt underbart bildcollage på valparna. Bus i kojan är en favoritbild.

 6. Anne-Mari

  Ååå, så søte de er.
  Ikkje rart du falt pladask.

 7. Elisa

  Oj vilka underbara valpar. Förstår att ni gärna tar med en fluffboll hem. 😀
  Kul att du var med i FEF! Kan hålla med om att ingen förtjänar att få ALS. Det är en vidrig sjukdom som du skriver borde utrotas. Att just tyna bort utan att kunna göra något åt det går knappt att beskriva så hemskt det är.

 8. Jag är kär jag också ! Vilka sötingar ! Tur jag inte är där, för då skulle nog alla få följa med hem 🙂 Du är en duktig fotograf.
  Önskar dig en fin resterande vecka !

Leave a Reply