Surt från Höga Kusten

Du visar för närvarande Surt från Höga Kusten

Veckans tema hos Gems Weekly Photochallenge är Sur och jag funderade länge innan jag bestämde mig för att göra som flera andra deltagare och visa något surt som går att äta. Därmed var tankearbetet inte över för vad för något surt skulle jag visa? Till slut kom jag på att lingon är väldigt sura och jag har en massa lingon i frysen.

Idag var det dags att fota till temat och jag hämtade lite frysta lingon. Innan jag började kände jag mig inte helt nöjd med bara de röda bären. Därför tog jag ytterligare en titt i skafferiet och i kylskåpet. Då föll min blick på en burk surströmming som står längst in i kylskåpet och eureka, där hade jag lösningen!

Vad kan passa bättre till temat sur om inte surströmming!?! Här där jag bor i Höga Kusten är surströmming nästan en nationalrätt och själv tycker jag verkligen om surströmming.

Lingon känns också lite norrländskt fast de växer i hela Sverige. I vilket fall som helst så älskar jag också lingonsylt, speciellt om den är hemgjord. Fast inte tillsammans med surströmming. Tyvärr blev de upptinade lingonen lite skrynkliga, så där ser de inte ut när de är färska men det bjuder jag på.

Detta inlägg har 22 kommentarer

 1. Violen

  Fyndigt, mitt i prick! Surströmming är inte min grej men bilderna är toppenHa det gott!

  1. Helen

   Tack och detsamma till dig!

 2. BP

  Hahaha! Du är både ensam om att visa lingon och surströmming. Har en känsla av att 50 procent av dina läsare kommer att rysa av obehag när de ser burken, men att 100 procent kommer gilla dina lingon;-)
  Själv ÄLSKAR jag surströmming, och Röda Ulven är också ”mitt” favo märke. Ååååååhhhh så sugen jag blev nu:-)
  Lingon gillar jag bara om de är rårörda, för då är dom fortfarande lite sura. Äter dock inte lingon med nåt matigt typ wallenbergare eller raggmunk. Tycker rårörda lingon är perfekt som efterrätt.

  1. Helen

   Jag kände mig väldigt nöjd när jag hittade surströmmingsburken i kylskåpet till temat! Den burken kommer nog snart sprättas för jag blev också sugen när jag fotade den?

 3. Klara Ovidia

  Där satt den sure – och till sommaren hopps jag kunde avnjuta delikatessen med mina vänner i Skellefteå!
  Toppengott.
  Trevlig helg Helen 🙂

  1. Helen

   Tack och detsamma till dig!

 4. Lillian

  he he sånn surströmning har jeg bare hørt rykter om, men aldri sett en åpnet boks, men tyttebær som vi sier i Norge er fast tilbehør til nesten all middagsmat. God helg!

  1. Helen

   Du borde smaka surströmming nån gång, på ett tunnbröd med potatis, lök och gräddfil. Det är väldigt gott! Ha en bra lördagkväll!!

 5. Paula

  Så snygga bilder på en favorit och en icke-favorit…
  Märkligt nog så gillar jag inte lingon, i Finland äter vi inte bäret på samma sätt som här, till en massa olika maträtter. Men jag börjar faktiskt tycka att de är ganska uppfriskande till rätter som är lite fadda i smaken, typ blodpudding och fläsk…så det tar sig.
  Surströmming åt jag förr i världen endast om jag kunde skölja ner dem med snaps….numera äter jag dem gärna med en öl men lika gärna med vatten! Du ser, fast människan är ett vanedjur så går det att förändra…iaf en finnkäring.
  Trevlig helg!

  1. Helen

   Det är spännande med matvanor i olika länder och kulturer. Jag trodde alla i Norden åt lingon på samma sätt ?. Hos oss dricker vi gärna mjölk till surströmming eller vatten. Ha en bra fortsättning på helgen.

 6. Vilt og vakkert

  Heisann, tyttebærsyltetøy er godt – litt surt til maten gir en ekstra piff til smaken.

  1. Helen

   Jag håller helt med dig, lite surt piffar upp en del maträtter. Ha en trevlig lördagskväll!

 7. Beppan

  Par i sura favoriter! Gillar båda – fast inte ihop.
  Rårörda lingon till filmjölk, gröt, pannkaka, lever mm.
  Surströmming är ett givet inslag i vår höstmeny. Särskilt Röda Ulven.
  Kanonbra lösning med fina foton på veckans tema!

  1. Helen

   Tack!!? Ha en bra fortsättning på helgen!!

 8. Ditte

  Vilken fin tolkning! Tänkte just på att du från Höga kusten skulle ha med surströmming. Och så blev det. Roligt! Och jag som är novis på området testade för första gången surströmming i en mycket liten munsbit på just Höga kusten, på Skeppsmaln, en bit utanför Ö-vik. Jag tog t.o.m. två små rullar och det var lite surt resten av dagen. Har detta tillfälle t.o.m- dokumenterat. Och jag testar gärna i sommar igen om det blir en resa till denna fina trakt. (Skeppsmaln har också ett litet surströmmingsmuseum där vi tittade in och lärde oss mer) Höga kusten har blivit en favorit hos mig och jag hoppas få återkomma i sommar. Lingonen är också sura och jag tycker du fick till bra bilder fast de tinade. Lingon är jag dock mer van att äta…

  1. Helen

   Tack Ditte! Det satt långt inne men till slut kom jag på surströmming till temat ?. Till Skeppsmaln åker vi allt emellanåt och museet där har vi besökt. Jag brukar åka dit ibland när det stormar och se vågorna slå upp över klipporna ute vid fyren. Eller så åker jag dit och badar på sommaren. Du är varmt välkommen hit snart igen och jag hoppas du smakar surströmming igen. Det är något man med tiden lär sig tycka om. Ha en fortsatt bra lördagskväll!

 9. KajsaLisa

  En riktig klassiker. Eftersom du bor efter höga kusten så måste du väl nästan lägga upp den traditionen. Har ätit det några gånger och det är helt okej faktiskt. Bara man låter burken lufta utomhus.

  1. Helen

   Ja, när jag väl kom på surströmming så var det ett självklart val. Surströmming smakar inte som det luktar – som tur är ?

 10. byblixtra

  Jag gillar ditt bidrag och att du tagit så bra bilder. Sista bilden med lingonen och surströmmingsburken gillar jag lite extra och det gör ingenting att lingonen är lite skrynkliga. .-)

 11. MrsSusanne

  Underbar tolkning och sjävklart skulle SURströmmingen med 😉 så snygga bilder och suverän tolkning
  Tack för att du är med
  KRAM

  1. Helen

   Tack! Det är en väldigt rolig och ibland klurig utmaning som jag hoppas kunna delta i så ofta jag kan.

Lämna ett svar