Stugsista i sommarvärme

Du visar för närvarande Stugsista i sommarvärme

Till veckan startar skolorna i vår kommun och då är traditionen att lördagen innan skolstarten firas stugsista. Har man en sommarstuga vid sjö eller havet så tänder man marschaller längs strandlinjen vilket blir väldigt effektfullt i höstmörket. Lördagen, lik som hela helgen, bjöd på fantastisk väder så det blev en lyckad eftermiddag och kväll.

Vi fick vi fira en stugsista i sommarvärme i mina föräldrars sommarstuga med att äta årets första surströmming vilket var väldigt gott. När vi var mitt i diskbestyren såg svågern att hans båt hade slitit sig från bojen och var på väg upp på land. Det blev ett väldigt hallå som slutade med blöta karlar men som tur var hann inget allvarligt hända. När båten var tillbaka på sin plats vid bojen lägrade sig lugnet och vi som inte redan var blöta tog också ett dopp i böljan den blå.

Stugsista med båtbestyr

Sally spenderade som vanligt nästan hela tiden i vattnet, förutom vid själva surströmmingsätandet för det tycker hon är så gott så hon höll sig i närheten för att försöka komma över något gott.

Stugsista_ruska

Svårt att tro att detta är Sally men så kan det se ut när hon ruskar sig efter att ha blivit blöt. Undrar var öronen tog vägen?:)

Stugsista i Sörberga, Paddal

När solen gått ner och marschallerna var tända fick vi en skön stund vid brasan och avslutade kvällen med grillade korv, halstrad strömming, pinnbröd och goda tillbehör.

Stugsista_eldning

Mina kära föräldrar och lillebror njöt av den fina kvällen.

Fler helgbilder hittar du här.

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Violen på Brandholmen

  Så mysigt ni har haft det i helgen! Har aldrig hört talas om stugsista tidigare så nu har jag lärt mig något nytt! Tur att missödet med båten slutade lyckligt! Sally är för härlig, gillar både bad och surströmming!
  Ha en bra kommande vecka!

 2. Anemonen

  Så trevligt med stugsista så nu har jag lärt mig något nytt. Ni har haft en goer helg och Sally nä jag kände inte igen henne:-) Vilken tur att allt gick bra med båten och att lugnet kunde lägga sig.

 3. Maria

  Vilken trevlig helg ni verkar ha haft, jag visste inte om att hundar tycker om surströmming men jag förstår henne, det är jättegott.

 4. kiki Freese

  Vilken underbar tradition med stugsista och huj va vackert det blir med alla marschaller.
  Härligt gäng där vid brasan.
  /kiki

 5. anettesbokboble

  Så flotte bilder. Her har barna gått på skolen i en uke allerede, og de er veldig fornøyde med det. God å få normale dager igjen 😉

 6. Stare Ström

  Vilken trevlig helg du hade! Ha en fin vecka också!

 7. Annette

  Så mysigt med stugsista, det hade jag aldrig hört talas om tidigare. Ser jättefint ut på bilderna 🙂

 8. Anni

  Motsvarande stugsista har mina finlandssvenska vänner, men jag kan inte komma på vad det heter hos dem. Det låter så där passande vemodigt och melankoliskt som Tove Janssons Höstvisa …

Lämna ett svar