Parning i Tjeckien

Du visar för närvarande Parning i Tjeckien

Vi har en längre tid försökt hitta en hane en parning med Sally med men det har inte varit särskilt lätt eftersom vi vill ha en frisk, korthårig hane med bra temperament som inte har några gemensamma stamfäder med Sally. Vår uppfödare, Malin Ranestål på Sunnantorps kennel tipsade till slut om en hane vid namn Xeno wom Sutumer-Grund som verkade vara en bra kandidat. Enda problemet var att han bor i Tjeckien i en bergsby ca 10 mil norr om Prag. När vi haft en tids kontakt med Dagmar som äger Xeno, kollat så att hon hade alla nödvändiga papper och att Xeno verkade perfekt så hade Sally börjat löpa. Då var det bara att ta ett snabbt beslut, packa bilen och dra iväg.

Mitt på dagen på torsdag var vi framme i Cista u Horek där Dagmar och hennes hundar bor, förutom kenneln så äger hon ett pensionat, Pension Antonea…… som har en liten tillhörande stuga där vi fick bo och kunde sköta oss själva.

Cista u Horek - the cottage

Dagmar är en fantastisk kvinna som förutom pensionatet äger en resebyrå i Prag, Dagmartravel, med tio anställda och även ett storjordbruk, Ranc Montara, som sonen driver tillsammans med ett antal anställda.

Ranc Montara

När vi kom var Sally inte helt redo för parning så vi fick några semesterdagar på tjeckiska landsbygden. Omgivningarna kring pensionatet var fina att promenera i, vi kunde gå över stora fält som tillhör ranchen och även i den omgivande skogen.

Helen och Sally i Cista u Horek

Jorden är röd i dessa trakter eftersom den innehåller mycket järn.

Vandrar över tjeckiska fält 1

Marken var snöfri och temperaturen låg mellan 3 och 10 grader beroende på om solen lyste eller inte.

2

En kväll gick jag och Sally en längre tur upp på närmaste berg och fick en magisk stund i den tjeckiska skogen när solen började gå ner. Sådana stunder har jag lätt att förstå hur sagor och myter har uppstått under århundradens lopp.

3

På söndag kväll parade sig Sally och Xeno för första gången och sedan en andra gång på tisdag morgon. Jag var själv tvungen att sätta mig på ett plan från Prag till Stockholm på måndag för att närvara på eventet Webbdagarna. Husse och Sally stannade och när det sedan var dags för avsked efter den andra parningen ser det ut som att Xeno tycker att Sally helst borde få stanna hos honom.

Avsked

Nu väntar vi med spänning på om det blir några söta små vita valpar i slutet av maj.

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Monica Olson westman

  Tänk att du kanske blir mormor till sommaren 😉

  1. admin

   Ja, eftersom grabbarna inte ynglar av sig har jag satt hoppet till hundfröken ?

 2. kiki freese

  Ahh så fick jag svaret på min nyfikenhet.
  Så otroligt att Sally kanske får sig halv tjeckiska små välpar. Hoppas på det bästa!
  ina bilder
  /Kiki

 3. Anni

  Vilken spännande historia! Tänk att leta som ni gjort, få fram alla papper och så köra hela vägen dit, uppleva Tjeckien inifrån på ett sätt man inte gör som turist och så inte veta om det blir det resultat ni hoppas på! Vilken otrolig tur att Dagmar gick med på att para sin hane, det brukar väl sägas att hanhundar inte blir lika bra som sällskapshundar om de ”fått smak på det”.
  Men redan i maj? Hur länge är en tik dräktig? Så lite jag vet!

  1. admin

   Det var verkligen spännande och helt nytt för mig. Hundar är dräktiga i 63 dagar så det går rätt fort. Än vet vi inte hur det gått men om ett par veckor till så…

Lämna ett svar