Nova, en Vit herdehund

You are currently viewing Nova, en Vit herdehund

Veckans tema hos Gems Weekly Photochallenge är Vit och denna vecka var min tolkning helt självklar. Vem kan passa bättre till temat än vår hund Nova som är av rasen Vit herdehund. Ordet vit ingår t.o.m. i namnet på rasen! Därför tänker jag passa på att berätta lite om min henne och denna favoritras.

Så här står det om rasens historik på Vit Herdehundklubbens hemsida:

“Vit herdehunds historia är den tyska schäferns fram till 1933, då den vita färgen förbjöds i Tyskland. Efter förbudet försvann de i stort sett från Europa, utom i England och aveln fortsatte bland annat i USA och Kanada. De första vita herdehundarna importerades till Schweiz i början av 1970-talet. Rasen registreras som egen ras sedan 1991 och förekommer nu frekvent över hela Europa. Den vita herdehunden står närmare sitt ursprung som vall- och herdehund jämfört med den moderna schäfern. I Sverige erkändes rasen av Svenska Kennelklubben (SKK) år 2000.”

Så här skriver klubben om rasens mentalitet:

“Vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Aldrig rädd eller oprovocerat aggressiv. Rasens högt utvecklade sociala kompetens ger den förutsättningar att anpassa sig till all sorts händelser och situationer. Vit herdehund är en social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen.”

Vi har haft två vita herdar, Nova som vi har just nu och hennes mamma Sally som fick ett alldeles för kort liv. Hon dog efter en kort tids sjukdom strax innan hon skulle fylla sex år. Sally var den allra ljuvligaste varelsen och sagolikt vacker. Här sitter hon med snö på nosen för ett år sedan.

Sunnantorps Like a Wild Sally, Vit herdehund

Här är hennes dotter Nova i ungefär samma pose för några dagar sedan. Trots att de är mor och dotter tycker jag att de är olika till utseendet.

Novas egenheter

De är på många sätt olika till sättet också. Nova är en mer energisk hund och jag tror hon kommer att bli rolig att tävla med i olika hundsporter. Hon tycker också mer om kroppskontakt och sitter gärna i knät och gosar. Nova har också roliga egenheter som får mig att le. Hon sitter ofta snett och vilar på ena “skinkan” som här på skoterleden.

När man är ute och går, både efter vägen eller på skoterspår kan Nova helt plötsligt få för sig att kasta sig på rygg och rulla runt. Hon ser ut att njuta av det, kanske kliar hon sig eller svalkar av sig. Jag vet faktiskt inte säkert. En del menar att de sitter snett för att de har något fysiskt fel men Nova är röntgad och har då inga fel på vare sig höfter eller armbågar, de är perfekta.

Hennes sovstil kan ibland få en att höja på ögonbrynen.

Vit herdehund verkar alla ha det gemensamma att de älskar snö. Åtminstone alla jag hört talas om. Dessutom är de rätt tåliga mot kyla men värme kan vara jobbigare.

Men Nova sitter gärna på skotern när den står still och vilar en stund innan det är full fart igen.

Det var lite om Nova, vår vita herdehund, som skänker oss så mycket glädje och kärlek.

Stella-Nova, Vit herdehund av Helen Thalen

Se fler tolkningar av temat Vit hos Gems Weekly Photochallenge. Vi är bortresta måndag till fredag så jag kommer själv kolla in övriga tolkningar först nästa helg när vi är hemma igen.

This Post Has 17 Comments

 1. "LillaSyster"

  Du gjorde som jag, valde att tolka ordet med de underbara husdjuren. Så fin hon är och även kortet på hennes mamma. En lycklig hund som får busa och leka för att sedan slappa på bästa sätt. En helt perfekt tolkning. Ha en härligt rolig dag med Nova! Kram

 2. Gärdsmygen

  Så vacker hon är din Nova! Valet för vit var förstås självklart 🙂

 3. Eva Hellström

  Oslagbara hund- och snöbilder. Väldigt intressant att läsa om rasen. Förstår att det är en älskling! Måste vara en självklar tolkning av temat för dig. Hoppas du haft en bra resa!

 4. Anne-Mari

  Klart den vakre Nova måtte vere hovudperson i
  kvitt innlegg.

 5. Ditte

  En jättefin tolkning av veckans temaord. Ljuvliga bilde på Nova och från din trakt. Jätteroligt att också få veta mer om vit herdehund.
  Jag vet att jag hört rasens namn, men inte så mycket mer. Här i Stoclkholmstrakten tror jag mig inte direkt ha stött på någon.
  Jag är mattemor (alltså mattes mor) till en svart labrador så hundar är jag väldigt förtjust i.

 6. BP

  Vilken fin “porträtt” på Nova och hennes mamma Sally:-) Nej, de är verkligen inte lika varandra till utseendet heller. Undrar hur pappan såg ut? Skulle vara roligt att fåveta om Nova liknar honom.
  Har aldrig tänkt på att Nova har “anor” från schäfrar. Nu är jag iofs vettskrämd för hundar i allmänhet och schäfrar i synnerhet, men jag tyckte ändå det var otroligt intressant att läsa ditt inlägg. Alltid lär man sig nåt nytt!
  Dubbelt vitt här, för snön fick du ju (tyvärr) med den också;-)

  Sovställningen gillade jag bäst:-) Undrar om hon snarkar;-)

 7. Annette

  Så fina de är! Tråkigt med Sally… vi förlorade ju Alice, vår storpudel vid nyår, det är så enormt tomt utan henne. Jag förstår att ni känner samma sak utan Sally. De har ju sina personligheter, och ingen kan ersätta den andra. Intressant att läsa om vad som skall utmärka en herdehund. Av dina bilder att döma, och av blicken på dem, så ser de ut att leva upp till det. Blicken har jag tänkt på många gånger, så lugn och stadig, det gillar jag. Ni har helt säkert valt rätt hundras med tanke på hur aktiva ni är. Trist när aktiva hundar hamnar i inaktiva hem, så att hundarna hittar på en massa som anses som bus, trots att det antagligen oftast handlar om att de är understimulerade. Alltid lika roligt att se bilder på tidigare Sally och nu Nova, mest på Instagram men även här 🙂 Ha en fin vecka!

  1. Helen

   Tack Annette! Så sorgligt att ni förlorade er Alice! Det är det värsta med att ha husdjur. Vit herdehund är en perfekt ras för oss.

 8. Anki

  Finaste Nova! Hon är så fin och nog syns det att hon älskar snön 🙂

 9. Musikanta

  Jag förstår att Nova var den första du tänkte på när du såg temat. :-). Hon illustrerar verkligen ordet för veckan. Dessutom är hon ju i en mycket vit och vacker omgivning. Kan inte bli bättre.
  Ingrid

 10. Musikanta

  Veckans ord kan ju knappast illustreras bättre. Både med fina Nova i den snöiga omgivningen.
  Ingrid

 11. Karin

  Kul att se och höra mer om er fina hundras! Fina bilder, som vanligt!
  Kram!

 12. Carina

  Verkligen en fin hund och många fina bilder till tolkningen på Vit.

 13. Paula

  Hon är otroligt vacker, din Nova. Kan inte annat än beundra henne. Att hon sedan också har ett fint psyke är fantastiskt. Min lilla Blinka rullar sig i snön nästan varje gång vi går ut, men hon har ju en längre päls och kanske kliar den. Sovställningen, den kallade min framlidne svärfar: som flickorna i Gamla stan., haha
  Vilken fin vit kompis du har!

 14. By blixtra

  Nova verkar vara en härlig och personlig hund och förstår att hon skänker mycket glädje. 🙂

 15. KajsaLisa

  Noa ser stolt ut över din presentation. Sovstilen var underbar 🙂

Leave a Reply