Några statyer i Örnsköldsvik

Du visar för närvarande Några statyer i Örnsköldsvik

Veckans tema hos Gems Weekly Photochallenge är denna gång Staty. Det blir arkivbilder denna gång eftersom vi reser bort resten av veckan och kommer hem väldigt sent på söndag kväll.

Statyerna på mina bilder står i Örnsköldsvik med omnejd och är gjorda av olika konstnärer med ursprung från trakten.

Bror Marklund

Bror Marklund var en skulptör som föddes 1907 i Husum 3 mil norr om Örnsköldsviks. Några av sina barnaår bodde han i Gideå tills bägge hans föräldrar avlider när han var 11 år. Några årtionden senare växten min mamma upp i samma by. Han fick under sin yrkesverksamma tid många stipendier och utmärkelser. Han var professor på Kungliga Konsthögskolan och under sin egen utbildningstid hade han bl.a. Carl Milles som lärare. Bredvid Örnsköldsviks museum finns Bror Marklunds verkstad som flyttades hit efter hans bortgång 1977.

Sittande pojke

Detta är ett tidigt verk av Marklund där han starkt påverkats av egyptiska skulpturer, som beskrivs som ”frontala”. En staty i brons som sitter bredvid hans verkstad. På den första bilden i inlägget så ser man att pojken ser rätt nöjd ut med tillvaron där han sitter och ser ut över Örnsköldsvik.

Det finns fler sittande pojkar av Bror Marklund. En sitter utanför Norrköpings konstmuseum, en på Odenplan i Stockholm och en annan vid torget i Västertorp, Stockholm.

Gestalt i storm

Ytterligare en Bror Marklund staty står mitt framför ingången till Örnsköldsviks museum och heter Gestalt i storm.

Det finns andra gestalter i stormar, på färjeterminalen i Trelleborg och vid Svenska ambassaden i Moskva.

Darwins dagbok

En bronsskulptur som står museiparken heter Darwins dagbok och är gjord av en annan lokal konstnär som heter Jörgen Nilsson.

Plommonet

Ett par mil söderut i en park som heter Örtagården i Köpmanholmen står en bronsstay i form av Plommonet gjord av Hans Hedberg. Plommonet invigningen den 24 juni 2004 där Hans själv var med. Framförallt är Hans känd för sina skulpturer som inspirerats av naturen och för de fantastiska glasyrerna på sina keramikskulpturer. Hans Hedberg föddes 1917 här i Köpmanholmen och avled 2007 i Biot, Frankrike.

Fler konstverk från min ”konstrunda” i Köpmanholmen förra sommaren kan du se här:

http://helenthalen.senatur-och-kultur-i-herrgardsparken-och-kopmanholmen/

 

Detta inlägg har 12 kommentarer

  1. Ditte

    Vad roligt med statyer från Ö-vik. Några har jag sett i verkligheten och några var helt nya för mig. Så fint med tips om Bror Hjorts verkstad . Ska försöka få tid att ta mig dit i sommar. Ska ju på resejobbresa till Höga kusten även i sommar. Och med bad just i Ö-vik. denna stad som jag verkligen gillar.
    Ska också i sommar ta mig till Bror Hjorts hus i Uppsala. Har ännu inte varit där.
    Tack för en fin tolkning.

    1. Helen

      Så kul att du kommer till Övik även denna sommar! Jag hoppas vädret blir bra och behöver du något tips så hjälper jag till om jag kan.?

  2. Klara Ovidia

    Detta var ju roligt, så många fina statyer du visar med lite bakgrund om skulptörerna också!
    Gillas 🙂

  3. byblixtra

    Det var en ny konstnär för mig och nya statyer.
    Sista konstverket var läckert och snart är det dags för konstrunda. Jag har aldrig besökt någon sådan men det kanske blir av i år.

  4. BP

    Sååååå många statyer du hittat i Ö-vik. Bilderna är ju hur fina som helst, men den här gången tyckte jag att texten med bakgrundsinfon var en höjdare den också. Ja, inte att dina texter inte är intressanta i vanliga fall, men jag hade aldrig hört talas om Bror Marklund förut. Så det var verkligen läsvärt:-)

  5. Paula

    Ännu ett fantastiskt inlägg till staty-temat! Jag tyckte om alla statyer du visar, fast de är så olika varandra. Kanske blev jag ändå mest förtjust i plommonet, formen är fantastiskt, det bara ligger där så självklart och enkelt.

  6. "LillaSyster"

    Så många fina statyer du bjuder på =)
    Ha en fortsatt bra helg!

  7. KajsaLisa

    Stormstatyen gillar jag. Sen klotet i sista bilden var fint, bra urval till temat.

Lämna ett svar