Griffeltavla med Cameon

Du visar för närvarande Griffeltavla med Cameon

Mitt inlägg hos Hobbyworld denna vecka innehåller min första tutorial. Till den har jag gjort en tavla som liknar en griffeltavla med text som ser ut att vara skriven med vit krita. Nu är jag också officiellt en fast medlem av designteamet hos Hobbyworld!! Min bild finns med bland de övriga medlemmarna i vänstra delen av hemsidan.

Griffeltavla

Det är rätt populärt med griffeltavlor inom heminredning just nu och för mig funkar denna lika bra som en riktigt griffeltavla med handskriven text. Det skulle ta mig dagar, kanske veckor, att skriva denna text för hand. Texten passar perfekt nu till Alla hjärtans dag och funkar väldigt bra i vårt kök.

Tavlan är gjord med hjälp av en vit ”sketch pen” och Silhouette Cameon.

 

Så här gör du tavlan

Börja att göra en bild i Silhouette Studio som du vill att tavlan ska se ut. Man kan välja att använda en färdig design, det finns mycket att välja bland i Silhouettes onlinestore som funkar utmärkt eller så skriver du en text själv. Se till så att bilden ryms i den ram du tänker använda, enklast är att göra en rektangel i dokumentet så stor som ramen är.

cameo_dokument2

OBS!! När du gör designen gäller det att tänka på att när man använder en Sketch-penna så blir strecken den skriver ut på samma ställen där ett vanligt skärblad skär ut texten. Alltså, om du använder ett vanligt typsnitt som ex. Arial, skriver sketch-pennan ut konturen av texten, precis där skärbladet skulle ha skurit ut texten. På samma sätt blir det med de dekorationer man lägger in i designen.

För att få en känsla av att texten på tavlan är ritad med en krita är ett tips att man använder typsnitt som ser ritade ut. Till min tavla har jag bara använt gratis typsnitt som man hittar på internet och de typsnitt jag har använt är dessa:

typsnitt

1. Go around the books – symbols. 2. KG Ten Thousand Reasons. 3. Return To Sender. 4. Bergamot Ornaments. 5. Austie bost roman holidaysketch. 6. Sketch Block

Tips: En del fonter innehåller inte å, ä och ö, i ordet KÄRLEK fanns t.ex. inte något Ä i typsnittet Return to Sender. Då skrev jag ett stor A i ordet, gjorde sedan ett nytt textobjekt och skrev två vanliga punkter och flyttade texten med prickarna så den ligger ovanför A:et.

Dekorationer

Egentligen räcker det gott och väl med en text men jag har lagt in några små dekorationer. Hjärtat överst i mitten och swirlen bredvid ”och mer” hittar man i fonterna som syns i uppräkningen ovan. (1 och 4).

De övriga dekorationerna är gratis som finns på nätet.

Trace

Lägger du in egna dekorationer som inte är skärfiler måste du se till att de kan användas innan du är klar. Om konturerna på något objekt INTE är röda när du klickar på Cut Setting så kommer det inte att skrivas ut (eller skäras ut). Har du sådana objekt använder du funktionen Trace för att göra de skrivbara.

trace_1

Klicka på Select Trace Area och dra en ram runt det objekt som är svart.

trace_2

 

Vanligtvis när man gör objekt som ska skäras ut brukar man öka värdet vid High Pass Filter tills hela objektet är gult, men i detta fall har jag dragit NER värdet en aning.

Utskrift

När din design är klar är det dags att skriva ut det.

Börja med att byta ut skärkniven till en vit sketch-penna. Använd en SLÄT svart cardstock eller något annat svart papper med slät yta och mata in i Silhouette Cameon.

cut_1

Klicka på Cut Settings och under Material Type välj Silhouette Sketch Pen.

cut_2

Kolla att Sketch Pen är markerad i nästa fält, det brukar ske automatiskt men kolla för säkerhets skull. Klicka på Send to Silhouette och vänta.

Efterarbete

Det kan hända att pennan inte skriver ut alla linjer perfekt vilket kan bero på vilket papper du använd, vilket typsnitt och hur stora objekten i designen är. Har du en tunn vit penna kan du själv försiktigt fylla i där det fattas streck.

För att få en känsla av att griffeltavlan är använd och har rester av vit krita kvar använder jag en vit stämpeldyna och ett akrylblock.

stämpla_kanten

Jag tar färg på akrylblockets ena hörn, på kanten och stämplar med kanten försiktigt och drar det också över pappret för att få lite vit färg slarvigt här och där. Testa gärna på en bit svart spillpapper innan du gör det på din design.

Stämpla

Nu är det bara att skära ner arket i den storlek som passar i ramen och rama in den och det är klart!

Lämna ett svar