Fem en fredag v. 23: Solsken och Vår

Du visar för närvarande Fem en fredag v. 23: Solsken och Vår

Idag så gör jag en kombo och detta blir mitt bidrag till både Gems Weekly Photochallenge där veckans tema är Vår och också  Fem en fredag som har temat Solsken. En riktigt passande kombination, vår och solsken har ett nära samband.

Våren hos oss gick i en faslig fart, ena veckan var gräset gult och inga löv hade slagit ut. Sen kom det värme och nu är allt knallgrönt och midsommarblomstren har så smått börjat blomma.

Scilla är en riktig vårblomma och mitten av maj blommade den som mest. Det är samma sak varje vår, jag bara måste ut med kameran för att föreviga de vackra blå blommorna.

Vid samma tidpunkt började Tulpanerna att slå ut och nu har de redan blommat ut.

Nu över till Elisas frågor som är dessa:

 1. Vilket är ditt första tecken på sommar?
 2. Vad har gjort dig glad idag?
 3. Vilken är den ljusaste platsen i ditt hem?
 4. När senast kom sol efter regn?
 5. Vad gör du helst en solig dag?

1. Vilket är ditt första tecken som sommar?
När löven slagit ut, gräset är grönt och ängsblommorna blommar. Då är det sommar.

2. Vad har gjort dig glad idag?
Att vara ledig på fredagarna och få tillbringa den dagen helt själv gör mig alltid glad. Hittills har jag gått en inte allt för lång promenad med hundarna till vårt stugprojekt vid sjön. De badade en massa och Guzzi hoppade för första gången nånsin från bryggan. Det var ett litet hopp bara för att komma ner i vattnet men en början, det gjorde mig glad.

3. Vilken är den ljusaste platsen i ditt hem?
Det borde vara köket. Vi har ett stort kök med fem fönster och en altandörr med glas hela vägen ner. Fönstren vetter åt tre håll så det kommer in mycket ljus.

4. När senast kom sol efter regn?
Det var i tisdags. Då kom det någon liten regnskur men efter en stund tittade solen fram.

5. Vad gör du helst en solig dag?
Är den en varm solig dag så vill jag helst vara vid havet eller kanske en sjö. Är inte så förtjust i värme och det brukar ofta svalka skönt vid vatten.

Jag hoppas alla får en riktigt härlig helg och firar Nationaldagen så gott det går i dessa tider.

Detta inlägg har 23 kommentarer

 1. Klimakteriehäxan

  Man längtar definitivt till havet när det är sommar. Önskar dig en fin helg!

  1. Helen

   Tack! Ja havet brukar svalka när det blir varmt vilket jag gillar

 2. Karoleen

  Härligt med fredagar ledigt, och promenad och bad i sjön lät mysigt! Ha en trevlig dag!

  1. Helen

   Tack, tyvärr slutade fredagen inte så bra då en förkylning satte in och på kvällen hade jag feberfrossa. Resten av helgen har jag mått pyton men än har jag luktsinnet kvar så jag tror inte det är covid 19.

  1. Helen

   Köket är den bästa platsen i vårt hus. ?

 3. Geddfish

  Havet är underbart men jag gillar en sjö också. Det är somrigt.
  Trevlig fredag!

 4. Violen

  Ljuvliga blåa vårblommor! Här är vårblommorna överblommade och jag såg just att blodnävorna är på gång.
  Önskar dig en trevlig helg och att du kan fira vår Nationaldag på något sätt!

  1. Helen

   Det är spännande med vårt avlånga land hur olika klimatet är. Men vi är snart ikapp er ?

 5. tantaugusta

  Vad skönt med lediga fredagar! Härligt med stort kök också, jag älskar att vara i köket (både hemma och hos andra) för jag tycker det oftast är mysigaste rummet. Inte alltid det finaste rummet men det rum som har mest själ.

 6. Ditte

  Vackra vårbilder. Och är våren kom till er gick det snabbt. I Stockholmstrakten ligger vi lite ”före” så här har sommarblommorna gjort entré. Å andra sidan får ni njuta än längre av både våren och sommaren.
  Roligt att läsa dina svar. Och havet hos er och den miljön är ju helt ljuvlig. Kommer sakna att i sommar ta en tur. I jobbet blir det ingen men jag vill gärna komma privat för Höga kusten ligger mig varmt om hjärtat.
  Önskar dig en fin helg.

  1. Helen

   Du är varmt välkommen hit upp, och jag skulle gärna ta en tur till Stockholm och få strosa runt bl.a. på söder, speciellt när jag sett dina fina bilder.

 7. Bokdamen

  Fina bilder. Havet är inte dumt eller egentligen sjöar öht är det något speciellt med. Lediga fredagar låter skönt.

 8. BP

  Du är verkligen en enastående fotograf! Dina bilder gör verkligen att jag får sommarkänslor, även om scillor och tulpaner hör våren till.
  Ditt kök låter som en dröm. Så du är inte så förtjust i värme. Konstigt nog är det många som bor i norra Sverige som delar din åsikt. Undrar varför;-) Men att vara nära havet eller vid en sjö hör ju på något sätt också sommaren till.

  1. Helen

   Tack BP! Jag funderar också på varför många häruppe inte gillar värme och det enda jag kan komma på är väl att vi inte vant oss vid värme. ?

 9. Paula

  Jag skulle allt trivas bra i ditt kök, det hör jag! Visst svalkar det vid vatten, glömde själv nämna var jag helst tillbringar en solig dag, på sjön förstås, Men nu blir det sällan så som det gjorde under Stockholmsåren då vi hade segelbåt. Men små söta sjöar är inte fy skam heller…
  Härligt med jyckar som gillar att bada. Av mina fyra hundar jag haft är det bara en som verkligen varit förtjust i simning, rottisen, min första hund. Hon badade tills hon fick fukteksem stackaren. Sen var det slut på det roliga…
  Trevlig helg, hoppas du får se solen!

 10. A ROOM OF MY OWN

  skönt med ljus både ute och inne. men det behövs regn också. håller mig helst undan solgasset och läser under ett träd eller ligger i vattnet

 11. Stare Ström

  Så härligt att få en ny omgång vårblommor genom dina bilder!

 12. Åsa

  Vilket fint svar på första frågan, precis så är det ju. 🙂

 13. KajsaLisa

  Dom är lika vackra både innan och efter att dom slagit ut., snyggt med vattendropparna.

 14. Mias Mix

  Man blir lika glad varje år när vårblommorna kommer. Och tänk, jag är som du, måste fram med kameran, fast man har hundratals blommor i arkivet 🙂 Låter som om ni har ett väldigt härligt kök med mycket ljus. Jag gillar inte heller värme, jo varma sommarkvällar gillar jag, men pallar inte att sitta ute i stekande värme. I morse gick jag upp kvart över 5 för att hinna springa innan värmen kom. Ha det gott!

 15. Emma, Sol som sol?

  Fantastiska bilder, särskilt daggen på tulpanen. Jag tycker alltid man blir så överraskad av varje årstid! Man längtar och sedan är den redan förbi, särskilt kan vår och höst vara så. Vad hände, liksom!

Lämna ett svar