Bussutflykt med NMH

Du visar för närvarande Bussutflykt med NMH

Igår var jag och maken på en mycket trevlig bussutflykt med Norrlands Motorhistoriker där vi bägge är medlemmar. NMH är Norrlands största och äldsta veteranfordonsklubb som ordnar väldigt uppskattade arrangemang under året och igår var det dags för bussutflykt. Det blev två bussar som startade från centrala Örnsköldsvik och ändå fanns det fler som ville följa med men som inte fick plats.

Bussutflykt till arnolds bilmuseum av helen thalen

Första stoppet var på Arnolds Bilmuseum i Ramvik där han i ladugården gjort en fint museum och café. Förutom bilar så finns här massor av diverse gamla prylar och då menar jag MASSOR!

arnolds-flytcykel

Denna spännande ”vattencykel” eller vad den kan kallas hängde i taket, cykeltramporna driver en propeller och under flytdynan fram satt rodret. Det var inget hemmabygge som man kan tro utan tillverkades i Österrike.

arnolds-nyckelringar-av-helen-thalen

En vägg var täckt med nyckelringar. Efter lite fika så hoppade vi på bussarna och åkte vidare.

klockmuseum-hangande-av-helen-thalen

Nästa anhalt var Klockhuset i Skadom, även det ett museum men helt ägnat åt klockor. Dessa söta och väldigt annorlunda klockor blev nog mina favoriter.

klockmuseum-svingande-pendel-av-helen

Denna klocka var också speciell, den svingar en liten kula som en pendel fram och tillbaka mellan de två yttersta stagen. Det är svårt att beskriva i ord hur den beter sig och skulle nog göra sig bästa på film.

klockmuseum-av-helen-thalen

Vi hade inte så mycket tid på oss men vår guide hann ändå berätta om några av klockorna, bl.a. denna som under många år hängde utanför en klockaffär i Umeå. När den slog så öppnades luckor och ett litet skådespel ägde rum.

klockmuseum-fransk-klocka-av-helen

En vacker fransk klocka.

box-destilleri-av-helen-thalen

Vårt sista mål var Box Whisky i Bjärtrå där vi började med att fylla magen med god mat. Sen fick vi även här en guidad rundtur och fick veta hur de gör whisky. De vackra destillationspannorna i koppar kom från Skottland så klart.

box-destilleri-by-helen-thalen

En liten fönsterglugg i den första pannan så de kan se så det inte kokar över.

box-destilleri-tomma-tunnor-av-helen-thalen

Vi fick lära oss allt om hur whisky ska lagras och om olika typer av fat, dessa står och väntar på att fyllas.

box-destilleri-byggnader-av-helen-thalen

Platsen som Box har sin verksamhet på är ett gammalt industriområde där det från början var ett sågverk. Efter var här ett kraftverk som levererade ström och de byggde de vackra tegelbyggnaderna som Box numera har sin verksamhet i.

Fler helgbilder hittar du här.

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Beppan

  intressant utfärd! Tänk så mycket spännande det finns att göra och se….

 2. Mias Mix

  Sista stoppet var ju det klart bästa! Låter som en fantastiskt rolig och intressant dag. Kul med såna utflykter 🙂

 3. Charlotte

  Men vilken bra utflykt! Måste ha varit ett guldställe för retroälskare. Skulle också vilja besöka Box Whiskey. Matte och jag har pratat om att åka dit men inte kommit oss för. Måste bli av.
  Vilka fina bilder du tagit! Härligt! ?

  1. Helen

   Jag önskar vi haft mer tid och att jag hade haft fotostativet med. Det var rätt mörkt inomhus men det kanske blir fler gånger :).

 4. Violen på Brandholmen

  En intressant dagsutflykt med mycket spännande att se och fotografera! Gillar vattencykeln, den är riktigt cool!

 5. Anemonen

  Trevligt med dessa utflykter som klubbar anordnar. Själv är gubben min och jag med i Kronobergs Motorhistoriker. De gör också olika arrangemang, men jag har faktiskt saknat ett liknande det ni var på. Så får nog hojta till där. Jättefina bilder och jag bugar för att du tog dig tid att visa för oss.

 6. Åke

  Vilken dag!!! Så vackert dokumenterat 🙂 Vattencykeln ser verkligen spännande ut.

 7. Stare Ström

  Vilken annorlunda utflykt! Mycket att se som jag inte hade aning om att det fanns!

 8. Anni

  Vilken underbart trevlig utflyktsdag, men lite synd att det inte var avsatt mer tid till museerna! Älskar när folk snöar in totalt på något, nördar kallas de ju. Jag älskar nördar!

 9. KajsaLisa

  Sen påstår folk att det inte finns något utanför storstan, du hittade ju en massa roliga ställen whiskytillverkning vore kul att se, fina bilder.

 10. kiki freese

  Trevligt nöje och allt serverat. Rackarns skönt ibland.
  /Kiki

Lämna ett svar