Bokängel med beskrivning

You are currently viewing Bokängel med beskrivning

Hobbyworld har en tävling denna månad där man ska skapa något utifrån temat änglar och jag hade först ingen tanke på att göra ett bidrag för jag fick ingen inspiration på temat. Den senaste tiden har det kommit på tal bland några pysselkompisar om något som kallas Folded Book Art där man viker blad i böcker i olika former och i mönster och jag har inte kunnat släppa tanken på det. Till slut fick jag en idé att prova att vika en bok till en ängel för att både få prova denna teknik och göra ett alster till tävlingen.

Det var verkligen inte svårt att vika ängeln så här kommer också en beskrivning hur man gör. Vill man istället göra en julgran av sin bok går det lika bra.

Vika en bokängel eller julgran

Du behöver en bok som ska vara på ca 120-150 sidor (numrerade sidor och inte antal ark). Om du har en tjockare bok så ta helt enkelt bort några sidor genom att dela boken med en sax eller kniv.

Börja med att riva bort omslaget på boken.

Vik ner varje blad så att det övre högra hörnet hamnar i mitten, mot bokens ryggsida.

Vik bladet ytterligare en gång så att det möter mitten igen.

Vänd på bladet och vik in spetsen av bladet, det som sticker ner under boken.

Stoppa in den vikta fliken i arket som bilden visar. Fortsätt och göra likadant med efterföljande blad.

Julgran av bok

Ska du göra en julgran av boken fortsätter du på samma sätt med hela boken.

Ängel av bok

Ska du göra en ängel så vik de första 20 sidorna som jag visat ovan.

När du gjort det så vik de följande 5 bladen åt andra hållet, vik alltså upp det nedre högre hörnet mot mitten.

Vik även dessa blad två gånger men vik inte in spetsarna för att få spetsiga vingar som på min ängel.

För att få lite spridning på vingarna så viker man inte in det andra vecket ända in till mitten. Det behöver inte vara så väldigt stor skillnad mellan bladen och det sista bladet i vingen har den glipa jag visar i bilden ovan, det är ca 1-1,5 cm kvar till mitten överst på bladet. Nu är ena ängelns vinge klar.

Fortsätt att vika bladen nedåt, som du gjorde från början och när du har ungefär 25 blad kvar i boken så viker du ytterligare 5 blad uppåt till nästa vinge. För att få vingarna symmetriska så glöm inte bort att göra tvärtom, börja med en vinge som i den andra vikningen har lite avstånd till mitten, som på den sista bilden ovan.

Vik sedan resten av boken nedåt, det kan bli lite trångt och besvärligt att vika de sista sidorna men det går.

För att ängeln ska bli komplett behöver du en kula till huvud, ex. av styrolit eller av trä, som du limmar fast på toppen. Du kan sedan dekorera ängeln med glitter, band, färg och annat som du tycker passar.

En bokängel i sk. Foldet Book Art till en tävling hos Hobbyworld där temat är änglar. Dessutom en tutorial hur man viker en bokängel eller julgran av en bok.

This Post Has 2 Comments

  1. Sia

    Jag bara älskar din fiiina ängel! Och tack för beskrivningen, ska genast börja med en gran o en ängel! Tack!!

    1. Helen

      Tack!! ? Det är en fin prydnad till jul exempelvis.

Leave a Reply