• Inläggskategori:Jul
 • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

18 skäl varför jag älskar julen

Du visar för närvarande 18 skäl varför jag älskar julen

Det är nu bara några dagar kvar till jul och vi är mitt i min favorittid! Jag har funderat på varför julen är så speciell för mig och jag kom direkt på 18 skäl varför jag älskar julen.

1. Glädjen att få dekorera huset inför jul. Jag tycker det är så roligt att hitta nya idéer och att dekorera huset lite annorlunda år från år. Det är inte så mycket tomtar och rött hos oss men det blir ändå juligt fint.

2. Den blinkande, skimrande prakten av juleljus. Oavsett om det är en enkel ljusslingor som lyser inifrån en gammal glasburk eller de ljus som pryder stans gator och torg.

Vi har en tradition att klä en gammal pickup med ljusslingor och ställa framför huset.3. Den varierande färgpalett som december bjuder på. Från de magiska, lite kusliga vita, grå och isblå färgerna utomhus till de lysande röda och grangröna färgerna inomhus.

4. Julpyssel kan jag aldrig få nog av. Varje år är det olika pyssel som jag ägnar mig åt. Ofta skapar jag något nytt som kan användas som dekoration hemma. Ibland har jag någon fantastisk idé till julklappar eller kanske en ny tavla.

5. Julblommor är också något att längta till. De underbart doftande hyacinterna, amaryllis, julstjärnor, julrosor och annat fint förgyller denna tid.

6. Att lyssna på julmusik. Jag lyssnar både på klassiska julsånger men också på nya fina julsånger under december. Att upptäcka och varje år förlänga spellistan med julmusik är härligt. I år har favoriterna varit Pentatonix julmusik. De sjunger acapella makalöst bra!

7. Under advent vill jag gå till kyrkan åtminstone någon gång. Att tillsammans med andra få sjunga julpsalmerna och bli påmind om varför vi firar julen är en stor glädje.

8. Julgodis. Att göra julgodis har nästan ersatt julbaket för mig och varje år blir det fler sorter. Det är roligt att testa nya recept och gamla favoriter måste jag också göra. För att det ska finnas något godis kvar till julen så får jag gömma godiset och plocka fram det på julafton.

9. Köpa de perfekta julklapparna! För mig är det dubbelt så roligt att ge bort julklappar som det är att få dem. Det är en sann glädje att se överraskningen i någons ansikte när man hittat något som de kommer att älska men inte kommit på att önska sig.

10. Julgranen! Eftersom vi har egen skog så tar vi alltid in en riktig gran. Varje höst strövar jag runt i skogen och försöker hitta den perfekta granen. Ungefär en vecka innan julafton går jag sedan ut, sågar ner den och bär hem den. Ibland får jag hjälp av någon av sönerna men jag kan ofta klara det själv. Att vakna på julaftons morgon, gå ner för trappan och mötas av den tända julgranen och ett nystädat hus är en favoritstund!

11. Varm choklad. Eftersom det ändå inte går att hålla igen på kalorierna denna årstid så kan jag lika gärna dricka stora koppar med varm choklad. Helst ska den toppas med vispad grädde, minimarshmallows och en polkagrisstång. Mums!!

12. Julmat är också fantastiskt och något att längta till under resten av året. Speciellt de rätter som man aldrig äter annars som grisfötter, blana och den speciella sylta som vi äter i vår familj. Efter själva juldagarna är det härligt att öppna kylskåpet och där är fullt med rester som man kan ta sig en bit av när man blir hungrig.

13. De speciella dofterna denna årstid är väldigt förknippade med julen. Doften av kanel, hyacinter, apelsiner, julgran och glögg.

14. Familj och gemenskap. Jag älskar att man hittar mer tillfällen då man får vara tillsammans under juletiden. Allt från glöggmys, julfester, julklappsshopping, lucia och adventsfika. Man gör ofta mer saker tillsammans denna årstid.

15. Att gå på julmarknad är en stämningshöjare. Det är alltid så mysigt och ett tillfälle att köpa lite godsaker och kanske någon julklapp.

16. Att krypa upp soffan under en mjuk filt och titta på gamla julfilmer som man aldrig tröttnar på. Det kan knappast finnas något mysigare.

17. Det är skönt med lite extra ledighet efter den långa, mörka hösten. Det blir ett avbrott i vardagen med avkopplande dagar där man kan hämta kraft inför det nya året.

18. Att komma ihåg att vara tacksam för allt som jag har. Ibland kan det vara tuffare tider men jag är väldigt välsignad. Jag lever i ett tryggt land, har tak över huvudet, mat i magen, jag är frisk och har människor som älskar mig. Jag kan inte tänka något som jag vill eller behöver i världen mer än dessa saker.

Dessa är någa av de skäl som bäst fångar varför jag älskar julen, glädjen att räkna ner till jul och tillfredställelsen som kommer av att fira denna makalösa tid av året.

Jag önskar dig den allra härligaste juletid. Jag hoppas den blir full av alla de saker som DU älskar med denna årstid!

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Annette

  Jag håller helt med dig, det är en så mysig tid 🙂 Jag börjar tänka på och förbereda inför jul redan i början av november, så det blir två månader av julstämning. Det är så roligt att göra precis som du beskriver, hitta de perfekta julklapparna. I år sade båda barnen att det var deras bästa jul någonsin, både när det gällde julklappar och allt runt omkring, det var den finaste julklapp jag kunde få 🙂

  1. Helen

   Det var verkligen det bästa betyg du kunde ha fått, att det var den bästa julen!! Underbart!!

 2. Anni

  Håller med både dig och Annette, att ge är bättre än att få! Så underbart att se glädjen i mottagarens ansikte när man lyckats finna den perfekta gåvan!

Lämna ett svar